Campdevànol aprova un «lleu increment» de l'IBI i l'aigua

La resta d'impostos i taxes es mantenen congelades. CiU s'absté i demana revisar la pressió fiscal sobre les activitats econòmiques

Redacció
30 d'octubre del 2010
El ple de Campdevànol va aprovar inicialment les ordenaces.
El ple de Campdevànol va aprovar inicialment les ordenaces. | Arnau Urgell
El ple de Campdevànol va aprovar inicialment les ordenances. Foto: Arnau Urgell

El ple de Campdevànol va aprovar inicialment les ordenances fiscals pel 2011 que inclouen un “lleu increment” de l'IBI i de la taxa de l'aigua. L'alcaldessa Núria López va definir la proposta “d'assenyada” ja que buscava l'equilibri entre la situació complicada dels vilatans i la d'un ajuntament que rep menys transferències de les habituals.

En el cas de l'impost de béns immobles l'increment del gravamen és del 2%, lleugerament per sota l'IPC. Un “ajust puntual” que l'oposició va considerar raonable. Convergència i Unió tampoc es va oposar a l'increment del preu de l'aigua –ja previst anteriorment- tant en la quota de servei com en els diversos trams de consum.

La resta de grans impostos i taxes es mantenen congelades (construcció, impost d'activitats econòmiques i residus). En el cas de les escombraries el consistori assumeix l'increment del 2,9% que li tocaria segons el Consell Comarcal. En aquest sentit l'alcadessa Núria López va recordar que l'ajuntament subvenciona el 25% de la taxa.

CiU demana revisar la pressió fiscal a les activitats econòmiques

Convergència i Unió es va abstenir a la proposta d'ordenances demanant que es realitzés un estudi comparatiu respecte altres municipis de la pressió fiscal a comerciants i empresaris. “Hi ha pobles on es paga molt menys d'IAE, escombraries i IBI” va argumentar el regidor convergent Joan Manso. En aquest sentit va considerar que si l'informe constata que hi ha “casos de desigualtat” demanaran formalment que s'ajusti. “Cal protegir i promocionar els ciutadans que ajuden a tirar econòmicament endavant el municipi” i va fer una crida per tal que l'ajuntament aposti per la “competitivitat” de les seves empreses.

L'alcaldessa es va comprometre a realitzar l'estudi però va recordar que allò que es rebaixi als empresaris ho hauria d'assumir el conjunt dels ciutadans. A més, va explicar que el gravamen d'impostos com l'IBI és un dels menors de la comarca.

Al mateix ple es va produir una de les queixes per la possible excessiva pressió fiscal a les empreses del municipi. Una de les responsables de l'Hotel la Sèquia Molinar –l'únic del municipi- va lamentar que establiments com el seu hagin de pagar 1200 euros anuals per la taxa d'escombraries. “És una desproporció tant respecte altres tipologies d'establiments turístics del poble com en relació als hotels d'altres municipis”. Des de l'equip de govern es van comprometre a revisar-ho.