A Ripoll el 2011, qui recicli bé pagarà menys

El ple aprova unes ordenances que preveuen una rebaixa del 16% per les llars que acreditin “bon comportament ambiental”

Arnau Urgell
27 d'octubre del 2010
Recicla bé, paga menys. Aquest podria ser el lema de l'Ajuntament de Ripoll per fomentar la recollida selectiva de residus. I és que les ordenances de 2011 preveuen una rebaixa del 16% (de 125 a 105 euros per llar) per aquells contribuents que acreditin un “bon comportament ambiental”. En el proper ple es presentarà el mètode per poder avaluar si es recicla bé però el regidor d'Hisenda, Jaume Camps, va avançar que possiblement els inspectors (o educadors ambientals) podrien entrar dues o tres vegades a l'any a les llars per comprovar-ho.

Camps va qualificar la mesura de “proposta agosarada” i va estimar que caldria reduir en 400 tones les escombraries que es duen a l'abocador per tal que fos rendible. Per acollir-se a l'estalvi caldrà apuntar-se a la iniciativa mentre que la resta de ciutadans pagaran el mateix que el 2010. L'estudi de costos establia que la taxa es podia rebaixar un inapreciable 0,2%.

Els impostos pugen després de dos anys

Després de dos anys amb els impostos congelats l'any vinent pujaran un 2,1%. Jaume Camps va lamentar no poder fer una proposta tant “atractiva” argumentant que la recaptació de l'impost de construcció continua baixant i les aportacions de l'Estat estan al nivell del 2005. El ple va aprovar que els impostos de construcció, activitats econòmiques (IAE) i béns immobles (IBI) creixi com l'IPC mentre que els dos trams inferiors de vehicles pugin un 1,8 i un 1,9%. Per altra banda la majoria de taxes –excepte la d'escombraries- pujaran un 5%.

CiU es va abstenir a la proposta d'ordenances però va mostrar la voluntat de donar-hi suport si s'acceptaven dues condicions. La primera és congelar la pujada dels impostos pels pensionistes -l'any vinent les pensions no pujaran- i la segona és mantenir al 100% les bonificacions per les noves activitats. L'equip de govern es va comprometre a estudiar-ho si CiU ho presentava com a al·legacions.