Vallfogona recupera les quatre creus de terme històriques

Diumenge una dotzena de veïns en van col·locar tres

per Redacció , 18 d'octubre de 2010 a les 09:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els veïns de Vallfogona a la creu de cal Frare. Foto: Ajuntament de Vallfogona

Vallfogona tornarà a tenir emplaçades, amb una creu de ferro sobre un pedestal de roca, les seves quatre creus de terme: la de can Civat, la de cal Frare, la de can Regort i la de l'Espinal. Van ser beneïdes durant la missa de la Festa Major i tres es van col·locar en una excursió aquest diumenge. La iniciativa ha partit de diversos veïns –un dels quals havia guardat una de les creus originàries– i compta amb el suport dels propietaris, de l’Ajuntament i també de la parròquia.


Les creus de terme (en alguns llocs anomenades peirons) eren unes figures monumentals, habitualment de pedra, amb una simbologia clarament religiosa que se situaven en general prop de l’entrada de poblacions o monestirs o vora els camins. Generalment són obres gòtiques, renaixentistes o barroques i plasmen temes molt genèrics, com la crucifixió, motius marians o fins i tot símbols heràldics. S’alçaven sobre un pedestal o base poligonal amb graons. No sempre indicaven, però, l’indret on finalitzava una vila o ciutat, sinó que més aviat eren punts de benvinguda des de la perspectiva religiosa.

De creus se’n poden trobar de diverses tipologies; de més o menys treballades, de més o menys altes... Però totes tenen un pòsit de simbolisme, d’història i de cultura que s’han anat conservant en els pobles de generació en generació. A Vallfogona poden relacionar-se amb la creu coberta que es troba dins el comunidor o reliquier, situat a l’extrem del replà del terreny de l’antiga església de Sant Julià, des d’on es beneïa el terme i es conjuraven les tempestes.


Aquest diumenge 17 d'octubre es van col·locar les de can can Regort, de Cal Frare i de can Sibat. L'excursió va reunir una dotzena de veïns que van tenir el suport d'un tot terreny per transportar les creus.

Galeria de fotos de la col·locació de les creus (Ajuntament de Vallfogona)

Mapa de les creus de terme (jpg)

 

Participació