«En Cisco del Carol» ja és fill il·lustre de Molló

L'Ajuntament de Molló el distingeix en el marc de la Tria dels Mulats d'Espinavell

Redacció
13 d'octubre del 2010
Els mulats travessant el Ritort a Espinavell.
Els mulats travessant el Ritort a Espinavell. | Adrià Costa
Els mulats travessant el Ritort a Espinavell. Foto: Adrià Costa

Espinavell ha celebrat aquest dimecres 13 d'octubre una nova edició de la Tria dels Mulats. El gran protagonista de la fira ha estat en Francesc Pastoret i Sau, conegut com en “Cisco del Carol”. I és que l'Ajuntament de Molló ha aprofitat el certamen ramader per entregar-li la distinció de fill il·lustre i medalla del poble.

Abans però, a quarts d'onze, les eugues i pollins ja han arribat a les planes d'Espinavell després de travessar un Ritort més cabalós que mai. El certamen ha comptat amb 350 caps de bestiar de 18 explotacions diferents. Els premis de la Tria van ser per a can Canilla de Molló per la millor euga; per a Guillem Pastoret de Molló, pel millor semental; per a Joan Moret de Llanars, per la millor pollina i la millor parella, i per a can Freixa de Molló, pel millor lot.

Han participat a l'acte de lliurament de la distinció l'alcalde de Molló, Lluís Pairó; el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal; el president del Consell Comarcal, Enric Pérez, el delegat d'Agricultura a Girona, Josep Maria Guix; i el president de Caixa Girona, Manel Serra entre altres autoritats.

L'anima de la Tria

En Cisco del Carol ha estat durant sis dècades l'eugasser de Rojà (el Conflent) i ha estat l'ànima viva de la transhumància a Molló, vigilant durant els períodes estivals els ramats de vaques i eugues, a més de ser una figura clau pel manteniment per la mateixa Tria dels Mulats. De fet, la Tria consisteix en la fira que es realitza després d'agrupar a les Planes d'Espinavell les eugues i pollins que han passat l'estiu a les pastures nord-catalanes i de les quals els ramaders mollonencs hi conserven dels drets reconegut pel mateix Tractat dels Pirineus de 1659.


Cal recordar que Pastoret ja va ser distingit amb la Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya (2006), la Medalla de l’Agricultura Catalana del Govern de la Generalitat de Catalunya, així com amb la Creu Oficial de “la Orden del Mérito Agrario, Pesquero y Alimentario”.

Una situació que no millora

Passen els anys però la situació dels ramaders no millora. El president de l'Associació de Criadors d'Eugues de Muntanya del Ripollès, Joan Moret, s'ha mostrat crític amb els preus de venda del bestiar. Ha qualificat de "ruïnós" el preu que es vendran aquests exemplars. I ha afegit que "costa de mentalitzar a la gent perquè mengi poltre".

Per la seva banda Josep Guix, ha destacat l'esforç dels ramaders de la comarca per "millorar les races" i "les produccions de bestiar". Segons Guix, "ara el que toca és que els consumidors fem costat als ramaders i consumim productes del territori". Finalment, Joaquim Nadal, també ha destacat l'esforç dels ramaders i "els intents que fan per popularitzar la cuina del poltre", cosa que crea, segons ha dit, nous incentius a l'economia comarcal.

Galeries de fotos de fires ramaderes 2010

Tria de Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)


Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Arnau Urgell)





Galeries de fotos de fires ramaderes 2009

- Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)
- Fira de Santa Teresa de Ripoll (Arnau Urgell)
- Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)
- Fira de Sant Isidre de Sant Joan de les Abadesses (Adrià Costa)

Galeries de fotos de les fires ramaderes 2008
- Fira de Santa Teresa (Arnau Urgell)
- Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)
- Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Arnau Urgell)


L'Ajuntament de Molló ha distingit «en Cisco del Carol» com a fill il·lustre del municipi Foto: Adrià Costa