Inauguren el Refugi d'Animals del Ripollès reivindicat durant vora una dècada

per Redacció, 27 de setembre de 2010 a les 08:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nou Refugi d'Animals és a la finca de Baups. Foto: CCR

Dissabte es va inaugurar oficialment el nou Refugi d'Animals del Ripollès a la finca de Baups, situada al camí de Casadessús de Ripoll. Després de nou anys de reivindicació, sobretot per part dels voluntaris de l'associació Protectora d'Animals del Ripollès, i de gestions per part del Consell Comarcal del Ripollès per trobar terrenys, fer el projecte i aconseguir finançament, el nou equipament ja és una realitat. Podrà acollir fins a 60 gossos i una quinzena de gats que esperaran a ser adoptats per persones que es comprometin a tenir-ne cura.

De moment, nou gossos adults, sis cadells i quatre gats seran els primers inquilins de la instal·lació. Fins ara, el Refugi d'Animals es trobava al costat de l'antic abocador de les Llosses però ha quedat afectat per les obres de desdoblament de la C-17 -a banda que no tenia les condicions necessàries-.

Segons Enric Pérez, president del Consell Comarcal del Ripollès, “per fi tenim unes instal·lacions del segle XXI que ens responen a una necessitat de fa molt de temps i per la qual també han lluitat els meus predecessors, Fina Del Pozo i Miquel Sitjar”. Pérez ha volgut recordar una cita que diu que el nivell d'educació i cultura d'una societat es mesura per la manera com es tracten els animals. És per això que, segons Pérez, “avui el Ripollès ha fet un pas endavant com a societat”.

Alcaldes com el d'Ogassa, Sant Joan de les Abadesses i l'alcaldessa de Ripoll, així com consellers comarcals, tècnics i amics dels animals en general, han set presents a l'acte d'inauguració, que també ha comptat amb el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, i el director general d'Administració Local, Carles Bassaganya. Santos ha destacat que equipaments com aquest són molt necessaris en una societat que cada vegada abandona més els animals i que amb el nou refugi es dóna cobertura a la necessitat derivada de la modificació de la llei de protecció dels animals del 2003, en què es va prohibir el sacrifici dels animals domèstics. Per la seva banda, Carles Bassaganya ha volgut destacar el paper del Consell Comarcal, vital per als municipis petits que veuen sobrepassada la seva capacitat de resposta, com ha estat en el cas de la construcció d'aquest refugi. 

El recinte, de 1.900 metres quadrats, es troba situat en un entorn aïllat i envoltat de natura. El refugi consta de tres nivells, que descansen sobre tres feixes d'un turó. En un primer nivell hi ha una oficina, una sala de cures, un espai que servirà com a magatzem, el recinte o box per a gats i una zona de quarantena. En un segon nivell s'hi troben instal·lats els boxs per a gossos. Actualment n'hi ha 24, amb capacitat de fins a 48 gossos, depenent de la seva mida. Finalment, en un tercer nivell, hi ha una zona d'esbarjo amb una bassa, un espai preparat per acollir fins a 10 boxs més per si hi hagués necessitat de creixement i una petita depuradora.

Les obres de construcció del refugi es van iniciar el desembre de 2009, s'han realitzat en tres fases i han tingut un cost total de 276.894 euros, finançats en un 40% a través del Pla únic d'obres i serveis (PUOSC) del Departament de Governació, en un 15% a través del Departament de Medi Ambient, en un 13% a través de DipSalut i la resta a través de recursos propis pendents de recuperar amb subvencions ja sol·licitades.

L'acte inaugural va congregar una seixantena de persones Foto: CCR

 

Participació