Gossos amb GPS pels rescats de muntanya

Redacció
20 de setembre del 2010
Els Bombers de la Generalitat han incorporat gossos amb GPS.
Els Bombers de la Generalitat han incorporat gossos amb GPS. | ACN
Els Bombers de la Generalitat han incorporat gossos amb GPS. Foto: ACN

Els Bombers de la Generalitat han incorporat gossos equipats amb un dispositiu GPS per als rescats de muntanya. La nova unitat canina s'ha ensinistrat durant el darrer any i no només serà útil a l'hora de buscar excursionistes o boletaires desapareguts, sinó que també pot participar en altres emergències com ara allaus o rescats en zones d'aiguamolls. Precisament, per posar a prova la unitat, els Bombers van fer aquest diumenge un simulacre de rescat als boscos de Tregurà de Dalt, al terme de Vilallonga de Ter. El secretari general d'Interior, Joan Boada, ha aprofitat per fer una nova crida als boletaires perquè extremin les precaucions quan vagin a muntanya després d'haver fet 14 rescats -tres dels quals amb víctimes mortals al Ripollès- des de l'inici de la temporada.

Una trucada al 112 alerta els Bombers que un nen de 8 anys, de nom Aniol, s'ha perdut a la zona de Tregurà quan buscava bolets amb la seva família. Els Bombers desplacen fins a la zona tot l'operatiu necessari per iniciar la recerca. L'eix neuràlgic del dispositiu és una furgoneta que actua de centre de comandament, des d'on es reben mapes de tota la zona i s'organitzen les unitats.

D'entrada, els Bombers intenten situar sobre plànol la zona on s'ha vist el noi per darrera vegada i estableixen un perímetre al seu voltant. “Després, el que fem és intentar que ningú trepitgi aquesta zona, perquè si els gossos han d'ensumar el rastre, els pot ser difícil seguir-lo si hi ha més gent”, explica el cap d'àrea d'operacions de la Regió d'Emergències de Girona, Ferran Garcia.

A partir d'aquí, s'inicia una recerca intensiva a peu i en vehicle pels camins rurals. En cas que es localitzi un pou o hi hagi un estany a la zona, els grup d'actuacions especials (GRAE) desplaça submarinistes fins a la zona. Passada una estona, com que encara no s'ha localitzat el nen, entra en escena la nova unitat canina dels Bombers.

Els Bombers fan olorar als gossos una peça de roba del nen perquè en puguin seguir el rastre. Cadascun dels animals porta un dispositiu GPS incorporat al collaret i sempre va acompanyat, com a mínim, d'un bomber. “Això ens permet anar-los seguint des del centre de comandament, i poder veure quines són les zones per les quals s'ha passat i quines no”, ressalta Ferran Garcia.

Aquestes dades, a més, també es creuen amb la resta de dispositius GPS amb què van equipats els vehicles i la resta d'equips que fan recerca a peu. D'aquesta manera, se sap amb seguretat quines són les zones de la muntanya que s'han pentinat.

Passada una estona, un dels gossos comença a baixar per una fondalada. Ha localitzat el rastre de l'Aniol. Els Bombers que acompanyen l'animal criden el nom del nen, i una veu els respon des de la llunyania. A partir d'aquí, és qüestió de minuts trobat el nen sa i estalvi.

Dotze gossos ensinistrats

Aquest rescat, però, no és real. Forma part d'un simulacre que han fet aquest diumenge els Bombers a la zona de Tregurà de Dalt. L'operatiu ha servit per posar a prova la nova unitat canina especialitzada, que ha rebut ensinistrament durant el darrer any. En total, el Grup Caní de Recerca (GCR) està format per dotze gossos, que segueixen el rastre de persones desaparegudes.

L'exercici de Tregurà, però, no és l'únic que els gossos han fet sobre terreny. Durant el temps que ha durat el seu ensinistrament, la unitat canina dels Bombers ha participat en 115 serveis de recerca. La majoria d'aquests han estat rescats de boletaires o excursionistes desapareguts, però també han participat en recerques en entorns aquàtics i esfondraments.

Aquest diumenge, un cop superat el període d'ensinistrament, els dotze gossos del Grup Caní s'incorporen de manera definitiva al cos de Bombers.

14 serveis per boletaires desapareguts

El secretari general d'Interior, Joan Boada, que ha assistit a l'exercici de Tregurà, ha tornat a insistir als boletaires que tinguin prudència a l'hora d'anar a la muntanya. “És important anat ben equipat, portar telèfon mòbil i tenir en compte que a la muntanya els canvis de temps són immediats”, ha ressaltat Boada.

Incorporem els gossos als rescats de muntanya perquè, en comparació amb els altres anys, hi ha hagut un augment de serveis; per això volem insistir en la prudència”, ha dit Joan Boada. Durant tot l'any passat, els Bombers van fer 41 recerques de boletaires, mentre que al 2008 aquesta xifra va ascendir fins als 66 rescats. Enguany -i quan tot just no s'ha acabat el setembre- se n'han fet 14 dels quals tres han acabat amb boletaires morts (tots al Ripollès).

Els Bombers de la Generalitat han incorporat gossos amb GPS. Foto: ACN