1 de 10

Sant Joan «crida» per Mèxic 200 anys després de la independència

La festa del Grito també coincidia enguany amb els 100 anys de la revolució mexicana

per Redacció, 20 de setembre de 2010 a les 08:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de setembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Santjoanins i mexicans ballant sardanes. Foto: Xevi Mas

La plaça Major de Sant Joan de les Abadesses va tornar-se a tenyir aquest dissabte dels tons de la tricolor mexicana. Un any més, i ja en fa sis, el municipi va celebrar la Festa del Grito que commemora la independència del país nord-americà. Una festa que enguany coincidia amb el segon centenari de l'alliberament de Mèxic del jou espanyol i els cent anys de la revolució.

Una mirada de Mexicale
En el marc de la festa del Grito es va inaugurar al Palau de l'Abadia l'exposició “Retrats de Mexicali” d’Anna Beltran Porcar. Es tracta d’una mostra de personalitats que pretenen representar l’esperit d’aquesta ciutat, Mexicali, en el seu aspecte quotidià, reflectit en els seus moviments, en el treball que realitzen... és una mirada a la societat “mexicalense” i les seves ocupacions.


Anna Beltran Porcar és una artista emergent del País Valencià que comença ara la seva carrera en el món de les exposicions internacionals. Nascuda a l’Alcora és llicenciada en Belles Arts per la

Universitat Politècnica de València. Atreta per el coneixement d’altres cultures, estudia a Venècia (Itàlia) i Mexicali (Mèxic), ciutat que ha donat nom a aquests retrats.

La relació entre Mèxic i Sant Joan
La festa del Grito enforteix l'estreta relació que ha tingut Sant Joan amb Mèxic des de mitjans del segle XIX. Cal recordar que el compositor santjoaní Jaume Nunó va guanyar el 1854 la convocatòria internacional per a realitzar la música de l’himne nacional mexicà. El 3 de juny del 1980 es va firmar l’acta d’agermanament amb San Luís Potosí, població en la qual hi nasqué Francisco González Bocanegra, l’autor de la lletra de l’himne musicat per Nunó.

Galeria de fotos
- Festa del Grito 2010 (Xevi Mas i Lurdes López)
- Festa del Grito 2009, activitats matinals (Xevi Mas i Lurdes López)
- Festa del Grito 2008 (Arnau Urgell)

Les tradicions mexicanes van omplir la plaça Major de Sant Joan. Foto: Lurdes López

 

Participació