Sant Joan «crida» per Mèxic dos-cents anys després de la independència

La festa del Grito se celebra al municipi per sisè any

per Redacció, 17 de setembre de 2010 a les 08:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Grito rememora la independència de Mèxic. Foto: Arnau Urgell

La plaça Major de Sant Joan de les Abadesses tornarà a tenyir-se dels tons de la tricolor mexicana. Un any més, i ja en fa sis, el municipi celebrarà la Festa del Grito que commemora la independència del país nord-americà. Una festa que enguany coincidiex amb el segon centenari de l'alliberament de Mèxic del jou espanyol.

L'activitat a Sant Joan començarà a les 10 del matí amb l'obertura de la fira de productes mexicans. Actuacions musicals, tallers per a la mainada, un concert  i el trencament de pinyata seran algun dels aperitius al plat fort de la festa: “el Grito de la independencia” des del balcó consistorial amb la presència de Francisca Méndez, representant del consolat mexicà a Barcelona, que es farà a les set del vespre.

Una mirada de Mexicale
En el marc de la festa del Grito s'inaugurarà al Palau de l'Abadia l'exposició “Retrats de Mexicali”

d’Anna Beltran Porcar. Es tracta d’una mostra de personalitats que pretenen representar l’esperit d’aquesta ciutat, Mexicali, en el seu aspecte quotidià, reflectit en els seus moviments, en el treball que realitzen... és una mirada a la societat “mexicalense” i les seves ocupacions.

Anna Beltran Porcar és una artista emergent del País Valencià que comença ara la seva carrera en el món de les exposicions internacionals. Nascuda a l’Alcora és llicenciada en Belles Arts per la
Universitat Politècnica de València. Atreta per el coneixement d’altres cultures, estudia a Venècia (Itàlia) i Mexicali (Mèxic), ciutat que ha donat nom a aquests retrats.

La relació entre Mèxic i Sant Joan
La festa del Grito enforteix l'estreta relació que ha tingut Sant Joan amb Mèxic des de mitjans del segle XIX. Cal recordar que el compositor santjoaní Jaume Nunó va guanyar el 1854 la convocatòria internacional per a realitzar la música de l’himne nacional mexicà. El 3 de juny del 1980 es va firmar l’acta d’agermanament amb San Luís Potosí, població en la qual hi nasqué Francisco González Bocanegra, l’autor de la lletra de l’himne musicat per Nunó.

Programa complet d'actes

Obertura mercat de parades artesanes de productes mexicans (10:00)
Taller de pinyates i ous de confeti (10:00 a 13:00)
Inauguració de l’exposició “Mexicalia” al Palau de l’Abadia (11:30)
Concert “México entre dos amaneceres” emmarcat dins la commemoració del bicentenari de la independència de Mèxic “Música de la Independencia a la Revolución”, a càrrec de la pianista Silvia Navarrete (12:00)
Trencament de pinyata (16:00)
“Rancheras” a càrrec de “Les Veus del Ter” (17:00)
Espectacle artístic-musical a càrrec de México Baila, “El Bicentenario: La tradición a través de la danza” (17:30)
Grito de la Independència (19:00)
Sardana “Un santjoaní a Mèxic” (19:10)
Actuació musical Mariachi Mestizo (19:15)

- Programa "Música de la Independencia a la Revolución"

Galeria de fotos
- Festa del Grito 2009, activitats matinals (Xevi Mas i Lurdes López)
- Festa del Grito 2008 (Arnau Urgell)

 

Participació