Acaba la «bogeria» de la Festa Major de Sant Joan

Redacció
15 de setembre del 2010
Desenes de joves van participar a la Bogeria.
Desenes de joves van participar a la Bogeria. | Adrià Costa
Desenes de joves van participar a la Bogeria. Foto: Adrià Costa

Desenes de joves -i no tant joves- van prendre part a la Bogeria, una cercavila passada per aigua que pràcticament posa el punt i final a la Festa Major i estrena el calendari de refredats. Després de baixar del Covilar -i d'unes Barmites fora de programa- els santjoanins es van concentrar al camp de futbol per iniciar una Bogeria que va començar amb un bany d'espuma.

La cercavila va passar pels diversos carrers de l'Eixample i de la Vila Vella mentre des dels balcons es llençava aigua -hi havia premi per la forma més original de fer-ho-. Tot plegat va acabar a la plaça Major on es va ballar una sardana de 45 minuts. El punt i final a cinc dies de Festa Major el va posar el tradicional castell de focs des del pont Vell.

Bany d'espuma previ a l'inici de la Bogeria Foto: Adrià Costa

Diumenge 12 de setembre - 20:00

El Ball dels Pabordes de Sant Joan s'imposa a la tempesta

El Ball dels Pabordes estrenava aquesta Festa Major el seu reconeixement com a element patrimonial festiu d'interès nacional. I l'estrena s'ha convertit en un autèntic bateig meteorològic. Tot just quan el periodista Jordi Vilarrodà iniciava l'explicació sobre els passos de la dansa -més de mitja hora de retard respecte l'horari previst- han començat a caure les primeres gotes.

La pluja només ha deixat ballar la salutació. Abans d'iniciar els ventalls la precipitació s'ha convertit en tempesta i ha obligat al públic, la cobla i els pabordes i pabordesses a refugiar-se a les voltes de la plaça Major. Passaven els minuts i no afluixava... però quan semblava que el ball se suspendria definitivament -així ho ha anunciat el presentador- els balladors han forçat la represa.

Amb quatre gotes -que al final s'han convertit en ruixat- s'ha pogut dansar els tres passos restants: els ventalls, l'alfàbrega i les morratxes. Al final, les parelles han mullat amb l'aigua de colònia de les morratxes un públic que estava xop però entregat a la voluntat de pabordes i pabordesses per no deixar els santjoanins sense dansa.

Enguany, la dansa ha estat presidida des del balcó de l'Ajuntament per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que han acompanyat les autoritats locals i comarcals encapçalades per l'alcalde santjoaní Ramon Roquer.

Els pabordes i pabordesses han desafiat la tempesta Foto: Arnau Urgell

La plaça Major plena a vessar abans de la tempesta Foto: Arnau Urgell

Dissabte 11 de setembre - 15:00
L'Entrevoltes, de deu en deu

L'Entrevoltes va omplir aquest divendres per desè any la plaça Major en un dels actes "anticipats" de la Festa Major de Sant Joan. La rumba dels Empalmaos, l'adaptació musical i teatral de "clàssics catalans" de Pastoret Rock, el folk de la Carrau i el pop de Plouen van ser les quatre propostes per la vigília de la Diada. A més, la nit del 10 de setembre també va comptar amb l'actuació del Mag Lari i amb la Baixada de Carretons que enguany arribava a la tercera edició.

Els Pastorets Rock, l'aposta més atrevida de l'Entrevoltes 2010. Foto: Arnau Urgell

La Carrau també va tocar a l'Entrevoltes Foto: Arnau Urgell

Divendres 10 de setembre - 09:00
El Ball dels Pabordes de Sant Joan s'estrena com a element festiu

Sant Joan de les Abadesses comença aquest divendres cinc dies de Festa Major. Una celebració que enguany estrenarà el reconeixement del Ball de Pabordes com a eleement festiu patrimonial d'interès nacional. Com sempre, la dansa es ballarà a la plaça Major el diumenge a les cinc de la tarda i el dilluns a dos quarts d'onze de la nit.

La Festa Major més digital: tuiteja amb el tag #FMstjoanAB i envia les teves fotos a elripolles@elripolles.info


Com és tradicional la Festa Major tindrà un gran component sardanístic amb audicions a càrrec de les cobles Jovenívola deSabadell, Principal d’Olot, la Flama de Farners, la Bisbal Jove,la Ciutat de Girona i lels Montgrins. En destaca la sardana d'honor de diumenge que enguany es dedicarà a la memòria de Jaume Serra i Eudald Bassganya “Let”. A més, dissabte al vespre hi haurà les tradicionals serenates des del campanar en el marc del passant de Festa Major.

Entre les activitats lúdiques destaca la desena edició de l'Entrevoltes, el gran concert de Festa Major que organitza el Jovent Actiu Santjoaní (JAS). Els Batukats de l'Ala amenitzaran la cercavila que donarà el tret de sortida a la festa a partir de dos quarts d'onze. Després. Música amb la Carrau, els Pastorets Rock, els Plouen (nova denominació dels Plouen Catximbes) i els Empalmaos.

Un altre dels punts forts serà l'espectacle Somriures i màgia del mediàtic Mag Lari, la tercera edició de la baixada de trastos o el Panxus Fortus, una bicicletada per a “pesos pesants” de més de 90 km. Els balls de Festa Majorc comptaran amb els grups Trio Maracaibo, Hotel Cochambre, La Banda del Coche Rojo, David deVic, Moonlight, La Bella i les Bèsties, Montecarlo i l’Orquestra Montgrins. A més, també hi haurà la sisena edició del Rural DJ's a l'escorxador.

La Festa Major més digital
ElRipollès.infotambé s'afegeix a una Festa Major que serà més digital que mai. En aquest sentit publicarem en portada les piulades (missatges a Twitter) que utilitzin les etiquetes #FMstjoanAB i #entrevoltes. A més, fem una crida a tots els nostres lectors que ens envïin les seves imatges de la festa per tal de publicar una galeria col·lectiva.

- Agenda completa d'actes
- Més informació amb el programa complet sardanístic, partits de futbol, exposicions i activitats complementàries
- Cartell de la Festa Major(pdf)

Galeries de fotos 2010

- Ball dels Pabordes (Arnau Urgell)
- Partit CE Abadessenc (Arnau Urgell)
- Trobada gegantera(Arnau Urgell)
- Entrevoltes (Arnau Urgell)

Galeries de fotos 2009
- Cercavila de grallers(Joan Parera)
- Ball dels Pabordes(Arnau Urgell)

Galeries de fotos 2008
- Ball dels Pabordes(Arnau Urgell)
- Baixada de trastos(Arnau Urgell)
- Bogeria(Adrià Costa)