El curs escolar comença més d'hora que mai

Bona part dels centres encara no saben què faran a la nova "setmana blanca"

Redacció
07 de setembre del 2010
UNA ESTUDIANT SORTINT DE L'IES ABAT OLIBA DE RIPOLL
UNA ESTUDIANT SORTINT DE L'IES ABAT OLIBA DE RIPOLL | Adrià Costa
Les escoles i instituts obren avui les portes després de les vacances. Foto: Adrià Costa

Més de 3.000 nens i joves tornen avui a l’escola i a l'institut després de dos mesos de vacances. El nou curs 2010/2011 ve marcat per dues grans novetats en el calendari: l'avançament de l'inici del curs al 7 de setembre i una setmana de vacances al mes de febrer.

Així, el curs escolar comença una setmana abans del que ha estat habitual, en virtut de la reforma del calendari escolar aprovada aquest any. Les classes acabaran el 22 de juny i hi ha prevista una aturada per vacances durant el segon trimestre, que s’ha anomenat setmana blanca. Cada servei territorial ha elegit, un cop escoltats els diferents consells escolars, una de les dues setmanes opcionals per fer l’aturada. En el cas del Ripollès, serà entre el dilluns 28 de febrer i el 4 de març.

La majoria d’escoles de la nostra comarca encara no tenen resoltes com ompliran la setmana blanca de febrer. Des del Departament d’Educació s'ha explicat que subvencionaran a les AMPA activitats extraescolars per omplir aquests dies de vacances.

Més novetats: exercici d’autonomia, eduCAT1x1 i prova d’avaluació de 4t d’ESO
 
A més de les novetats de calendari, el curs escolar d’enguany presenta tres novetats també molt importants.

El govern va aprovar el passat 3 d’agost el decret que regula l’exercici de l’autonomia en el marc del servei d’educació de Catalunya. El decret, el segon que s’aprova per desplegar la Llei d’educació de Catalunya després del que regula el mapa escolar, permetrà als centres educatius definir un projecte educatiu amb caràcter propi i d’acord amb la realitat del seu entorn. El projecte permetrà també definir perfils específics adaptats a fi i efecte d’aconseguir els objectius, una major capacitat d’organització de les matèries i horaris, i una millor gestió dels recursos econòmics.

Per altra banda, el curs 2010-2011 significa l’impuls decidit del programa eduCAT1x1 de digitalització de les aules. Un projecte que es va iniciar l’abril de 2009 i que en poc més d’un any arribarà a 616 instituts d'arreu del país. El curs passat a la comarca només es va acollir en aquest programa el SES Joan Triadú de Ribes de Freser .
 
Com a darrera novetat del curs escolar, per primer cop els estudiants de 4t d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) realitzaran el mes d’abril una prova de competències de llengua catalana, llengua castellana, matemàtiques i anglès. Aquesta avaluació estarà dissenyada pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.

Sant Joan estrena institut-escola
Enguany Sant Joan de les Abadesses estrenarà el primer institut-escola de la comarca que engloba el CEIP Mestre Andreu iel SES Sant Joan. El nou centre tindrà un total de 323 alumnes i 35 docents.Tanmateix el canvi es notarà relativament poc -més enllà dels aspectesadministratius i d'organització interna- ja que els alumnes continuaranestudiant als mateixos edificis. “En aquests moments és més difícil quemai la construcció d'un nou centre” admet l'alcalde santjoaní, RamonRoqué. Cal recordar que el nou POUM preveu ubicar el futur edifici a laCoromina d'en Bac.

- Més informació del curs escolar 2010-2011
- Nombre d’alumnes a Catalunya