Ripoll i Barcelona, onze minuts més a prop amb tren

El restabliment del servei ferroviari a l'entrada de Barcelona coincideix amb l'escurçament del temps mitjà de viatge i amb la posada en servei d'un semidirecte que ha arribat 9 minuts tard

Redacció
06 de setembre del 2010
Les autoritats del Ripollès donant la benvinguda al semidirecte.
Les autoritats del Ripollès donant la benvinguda al semidirecte. | Arnau Urgell
Les autoritats del Ripollès donant la benvinguda al semidirecte. Foto: Arnau Urgell

De Ripoll a Barcelona amb tren i amb una hora i mitja. Aquest fet és possible a partir d'aquest dilluns 6 de setembre gràcies a la posada en servei d'un tren semidirecte i, sobretot, de les millores en la gestió de la circulació dels combois que han permès reduir en 11 minuts la mitjana del temps de les expedicions entre la capital catalana i el Ripollès. Tot plegat, el dia que han finalitzat les restriccions a la línia fèrria a l'entrada de Barcelona.



El nou tren semidirecte ha sortit de Puigcerdà a les 6:20 i ha arribat a Ripoll quatre minuts abans del previst. A les 07:14 el comboi ha marxat en direcció Barcelona on ha arribat amb nou minuts de retard després de fer una sola parada a Vic (7:43). D'aquesta manera, a la pràctica, el viatge inaugural ha tardat tant com el tren més ràpid abans d'introduir les millores.

Globalment l'han utilitzat 78 usuaris: 30 de Puigcerdà, 41 de Vic i només 11 a Ripoll -entre els quals l'alcaldessa de Campdevànol, Núria López, que ha "retransmès" el viatge via Twitter-. A la tarda, el servei exprès -que utilitza unitats adaptades al traspàs de Rodalies a la Generalitat- sortirà a les 18:32 i arribarà a les 20:04 (amb un temps d'1 h i 35 minuts per baixar i 1 h i 32 minuts per pujar). Un nou servei que, de moment, funcionarà els dies laborables.



Més enllà del semidirecte cal destacar que a partir de dilluns no hi haurà cap de les 16 expedicions per sentit que tardi més de dues hores entre Plaça Catalunya i Ripoll (el més lent tarda 1 h i 58 minuts quan anteriorment era de 2 h i 12 minuts). De fet, el trànsit ferroviari en una línia amb una sola via no permet exprimir el màxim les possibilitats d'un semidirecte que, de baixada, només és un minut més ràpid que la primera expedició. En aquest sentit ha de fer dues parades tècniques per permetre els encreuaments de 2 i 5 minuts. Tot i això, segons ha explicat un responsable de l'estació de Ripoll, en cas de retards, el semidirecte sempre tindrà preferència.

"Benvinguda" de les autoritats
Les autoritats del Ripollès, encapçalades pel president del Consell Comarcal i l'alcaldessa de Ripoll, han preparat un "comitè de benvinguda" al nou semidirecte. Teresa Jordà ha destacat que aquest pas és fruit de la "unitat dels alcaldes del tren" mentre que Enric Pérez ha assenyalat que la propera millora ha de ser augmentar el comfort dels combois.

L'alcalde de Sant Joan, per la seva banda, considera que per tal d'aconseguir noves inversions "cal que la demanda creixi". "Ara és el moment d'explicar aquestes millores" ha assenyalat, mentre que el regidor ripollès Jaume Camps ha rememorat que tot just fa 15 anys encara va haver d'anar a Madrid a demanar que no es tanqués la línia. "Això seria impensable avui en dia" ha conclòs.

Ribes vol parada
L'alcalde de Ribes, Marc Prat, ha explicat a ElRipollès.info que es plantegen demanar que el nou servei semidirecte pugui parar a la seva població. "Hi ha molta demanda tant dels veïns del municipi com del conjunt de la vall" ha explicat. En aquest sentit considera que també podria servir a la tarda per millorar la connexió amb Núria a través del cremallera. Aquesta demanda ja compta amb un grup al Facebook.

15% menys d'usuaris

El director de Rodalies de Catalunya, Miguel Ángel Remacha, ha valorat molt positivamentla reobertura de la circulació ferroviària entre les estacions de SantAndreu Arenal i Arc de Triomf després que Adif hagi executat les obres per a laconstrucció de la futura estació de Sagrera–Meridiana que afectaven eltram de túnel situat entre ambdues estacions. 

Remacha ha reconegut que l’afectació del servei des del passat 28 demarç ha provocat la reducció d’un 15% d’usuaris a les tres línies. Eldirector de Rodalies confia en que la normalitat del trànsit facilitaràla recuperació d’aquests usuaris perduts.

El periodista de RAC1 Marc Güell cobrint el trajecte del primer semidirecte Foto: Arnau Urgell

Horaris tren semidirecte

Puigcerdà 06:20
Ripoll 07:14
Vic 07:43
Barcelona 08:49

Barcelona 18:32
Vic 19:35
Ripoll 20:04
Puigcerdà 20:56

- Més informació de les obres
- Més informació del nou semidirecte

L'alcaldessa de Campdevànol, Núria López, una de les primeres viatgeres del semidirecte Foto: Arnau Urgell