El turisme rural, a la baixa

Al Ripollès, poca ocupació al juliol i recuperació durant el mes d'agost

El Ripollès.info
31 d'agost del 2010

Després de la davallada generalitzada en l’ocupació del mes de juliol a totes les comarques, es constata certa recuperació de l’ocupació durant el mes d’agost, però llevat de les comarques costaneres, no s’han assolit els índex d’ocupació de 2009.

Les comarques costaneres Alt Empordà, Baix Empordà i La Selva, van enregistrar ocupacions de juliol entorn al 60% i a l’agost obtenen mitjanes que se situen entre un 85% i un 90%, xifres similars a les de l’any anterior. Quant a les comarques d’interior, Gironès i Pla de l’Estany obtenen ocupacions una mica per sota de les de l’estiu 2009: 60% al juliol i 80% l’agost. A les comarques de muntanya és on es fa més palpable la davallada en l’ocupació respecte la temporada anterior. Garrotxa obté mitjanes entorn al 50% al juliol i al 60% a l’agost. Les comarques pirinenques, Cerdanya i Ripollès, van registrar índex d’ocupació entorn al 35% durant el juliol i a l’agost s’han situat entorn al 55% a la Cerdanya i el 75% al Ripollès.

El perfil majoritari del client de turisme rural a la temporada estiuenca és, principalment, de tipus familiar. Demandes característiques d’aquest públic són les instal·lacions per a gaudir de l’entorn amb activitats a l’aire lliure (piscina, barbacoa, granja visitable, etc.). Quant a la procedència, es reitera major presència –respecte temporades anteriors- de públic estranger, tot i que bona part de la clientela del turisme rural segueix essent catalana, especialment de comarques de Barcelona. Les principals procedències de clients de la resta de l’estat són Madrid, València, País Basc i Navarra. Pel què fa a les nacionalitats estrangeres, destaquen França i Bèlgica en primer lloc i Gran Bretanya, Holanda i Alemanya en segon terme. No obstant, el ventall de nacionalitats que opten pel turisme rural gironí va creixent any rera any: italians, danesos, irlandesos, canadencs o nord-americans s’han allotjat aquest estiu a les cases associades.

Com a dada remarcable cal destacar que, en la clientela nacional, es reitera una tendència a reservar amb poca antelació i a demandar estades curtes. El client estranger, en canvi, planifica amb temps les seves vacances i realitza estades més llargues.