Descobreixen a Queralbs la primera colònia de rat-penat orellut alpí

Després de capturar una femella en un prat alpí, un emissor va dur els investigadors a la cova on crien

Arnau Urgell
05 d'agost del 2010
Ratpenat
Ratpenat | DMAH
Individu de rat-penat orellut alpí. Foto: DMAH

Un any després del descobriment del primer individu de rat penat orellut alpí, els investigadors del Museu de Granollers, Carles Flaquer i Xavier Puig, han pogut localitzar la primera colònia de l'espècie al nostre país en una cova de Queralbs.

Els investigadors, en el marc d'un projecte del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), van utilitzar un mètode de radiosondatge per trobar la cova on criava l'espècie. “Vam capturar una femella en un prat alpí que és on s'alimenten d'insectes” explica Carles Flaquer. Allà li van instal·lar un petit emissor de tant sols 0,3 grams -els individus adults de Plecotus macrobullaris tot just pesen 8 o 9 grams- per tal que els “conduís” fins al seu cau. La femella capturada va fer un recorregut de vora 4 km fins arribar a una cova natural en una zona forestal.

Flaquer explica que la cova, malgrat tenir només entre 50 i 100 metres de profunditat, té una alçada de vora 30 metres. “Això permet que tingui una bossa d'aire calent a la part superior, la condició indispensable per permetre'n la cria” afegeix. Ara les línies d'investigació del projecte, en el qual també participa l'Associació Galanthus, se centren en localitzar noves colònies, proposar mesures de gestió i analitzar les característiques de la població.

"Segurament en les coves on es constati que cria caldrà prohibir encendre foc” explica l'investigador que també apunta la sobrepastura com un dels aspectes que poden afectar un espècie rara i en perill d'extinció.

Es dóna la circumstància que en una altra investigació recent de l'equip de Flaquer i Puig es va constatar la presència de femelles lactants d'orellut al Pallars Sobirà. “Al Ripollès hem fet un pas més i hem aconseguit trobar la colònia” afirma satisfet l'especialista en quiròpters.