El Consell Comarcal aposta pel reciclatge de l'oli per produir biodièsel

Instal·la contenidors de recollida i reparteix embuts per guardar l'oli a les llars

Redacció
30 de juliol del 2010
Àngel Ferrer davant d'un dels contenidors de reciclatge d'oli
Àngel Ferrer davant d'un dels contenidors de reciclatge d'oli | ACN
Àngel Ferrer davant d'un dels contenidors de reciclatge d'oli Foto: ACN

El Consell Comarcal del Ripollès ha finalitzat una campanya d'informació per promoure el reciclatge de l'oli domèstic per tal de permetre la producció de biodièsel. En aquest sentit s'han repartit uns 5.000 embuts per afavorir la recollida de l'oli a les cases amb ampolles de plàstic i s'han instal·lat contenidors a Ripoll que se sumen a les deixalleries fixes i mòbil.

“El reciclatge dels olis vegetals, bàsicament els que es fan servir per cuinar, perquè no vagin a parar directament a les depuradores i malmetin la qualitat de l’aigua i dels fangs que se n’extreuen per reutilitzar i impedeixin el treball dels microorganismes que netegen l’aigua”. Aquests són, segons Àngel Ferrer, conseller comarcal de Medi Ambient, els principals objectius de la campanya.

A través d’un pla d’ocupació, contractat durant sis mesos, i de les informadores ambientals del mateix Consell, s’ha anat a tots els habitatges de la comarca per informar sobre els avantatges del reciclatge i com s‘ha de fer. En aquestes visites porta a porta, s’ha repartit un fulletó informatiu i un embut amb rosca, que s’acobla a les ampolles de plàstic de refrescos d’1 a 2 litres i que disposa d’un filtre per tal que l’oli que s’hi aboca quedi sense restes.

Les ampolles de plàstic plenes d’oli es poden dipositar a les deixalleries mòbils en el cas de pobles de menys de 1.000 habitants, a les deixalleries fixes als pobles de més de 1.000 habitants (Ripoll, Campdevànol, Ribes de Freser, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon) i, en el cas de Ripoll, a més a més, s’han instal·lat contenidors en cinc punts estratègics. S'han situat al barri de l’Estació (aparcament del costat de l’estació de trens, al carrer Progrés), al centre del poble (passeig de la Farga Catalana), al barri de Sant Pere i, finalment, dos a la carretera Barcelona (un a l’alçada del jutjat i l’altra a l’alçada del passeig Ragull).

La recollida la gestiona l’empresa Vigfa, que la porta fins a la deixalleria de Ripoll, gestionada per la Fundació MAP. Allà, una empresa autoritzada recull l’oli i el reutilitza per fer biodièsel.

Embuts repartits per recollir l'oli Foto: CCR