El ple de Ripoll aposta per la independència després d'un debat caòtic

CiU acaba donant suport a la moció d'ERC després d'un llarg estira i arronsa | El PSC -juntament amb Miquel Rovira- s'abstenen

Arnau Urgell
28 de juliol del 2010
Els regidors d'ERC estudiant la moció alternativa de CiU.
Els regidors d'ERC estudiant la moció alternativa de CiU. | Arnau Urgell
Els regidors d'ERC estudiant la moció alternativa de CiU. Foto: Arnau Urgell

Ripoll ha estat la primera capital de comarca en instar al Parlament de Catalunya a iniciar un procés cap a la independència. Tot i tractar-se d'una decisió que es pot considerar històrica la discussió prèvia a la votació va acabar convertint-se en un sainet. Finalment la moció va tirar endavant amb els vots d'ERC -que l'havia presentat- i CiU mentre que el PSC i Miquel Rovira, president comarcal d'Unió, es van abstenir. Els convergents van condicionar el “sí” -tot i criticar repetidament que era “electoralista”- a que se n'aprovés una d'alternativa en la qual s'apostava pel dret a decidir dels catalans.

Estatut, dret a decidir o independència?

“Hem de treballar per la independència sense embuts i sense complexes”. D'aquesta manera va justificar Eudald Casas, portaveu dels republicans, la necessitat d'aprovar una moció que ja s'havia tombat al Parlament. Casas va explicar que els “fets dels darrers dies requereixen fixar les posicions dels partits respecte el futur del país”.

El PSC, soci de govern dels republicans, va decidir abstenir-se com ha fet al llarg de la legislatura en qüestions similars -estelada l'11 de setembre o suport a la consulta sobre la independència- i va recordar que cal treballar per recuperar tot l'Estatut. Enric Pérez va explicar que hores d'ara al Parlament no existeix una majoria independentista però no va descartar que fos una via que es pogués explorar en el futur. Unes paraules i un vot que van merèixer l'agraïment des d'Esquerra.

Finalment CiU va recordar que la seva aposta és la “del dret a decidir del poble català”. Xavier Cima va qualificar la moció “d'electoralista” i va recordar els pactes d'ERC amb el PSC en la qual no hi ha cap referència a la independència. Els convergents van presentar una moció alternativa però després d'aixecar la sessió durant uns minuts els republicans van mantenir la de la independència.

Dues mocions aprovades
Després de reemprendre el ple es va votar la moció independentista tot i que CiU va demanar eliminar algunes de les referències. El text va rebre cinc vots d'ERC -faltava Ramon Serra- i sis de CiU -no hi havia Núria Charques- mentre que tant Miquel Rovira com els tres regidors del PSC es van abstenir. A més, també es va aprovar amb els vots de CiU i ERC la moció alternativa sobre el dret a decidir que es va tramitar de manera urgent. Tot plegat enmig de retrets entre els diversos partits pels seus respectius posicionament tant al Parlament de Catalunya com al Congrés espanyol.

Les dues mocions s'uneixen a la que havia presentat el PSC el passat ple en defensa de l'Estatut i que va rebre el suport de tots els regidors.