Les conclusions del procés refermen l'aposta pel parc natural a les capçaleres

per Redacció, 21 de juliol de 2010 a les 12:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juliol de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El procés participatiu aposta per convertir l'EIn de les capçaleres del Ter i el Freser en parc natural. Foto: CEINR

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha publicat les conclusions del procés participatiu sobre el futur de la muntanya de Sant Miquel. Tal i com s'esperava es recull com a possible solució de consens la declaració del conjunt de l'espai d'interès natural de les capçaleres del Ter i el Freser com a parc natural. Cal recordar que les entitats ambientalistes que havien aconseguit aturar la tala de l'obaga de Carboners el setembre de 2008 -fet que va originar el procés participatiu- demanaven que el paratge esdevingués parc nacional.

El document, que es pot consultar a Internet, considera que la proposta de parc natural va generar “força consens”. “Es considera l'instrument òptim per compatibilitzar els usos de la muntanya amb la preservació del patrimoni natural” explica. També s'apunta que una figura com aquesta podria suposar una major atracció de turistes i un increment de les inversions per part de l'administració.

En tot cas el parc natural hauria de complir amb dues de les conclusions del procés: el suport dels habitants de Setcases i de la resta de municipis afectats -allò que actualment es denomina el dret a decidir- i garantir la compatibilitat entre tres elements: activitats primàries, turisme i protecció ambiental. En canvi, un dels punts de desacord és, precisament, si l'actual pla de gestió forestal és adequat. De fet, la discussió va més enllà -i es remunta al conflicte de Carboners- sobre si cal intervenir o no a les forests així com el concepte de bosc madur.

L'EIN de les capçaleres
L'espai de les capçaleres del Ter i el Freser que actualment forma part del PEIN i de la Xarxa Natura 2000 té una superfície de més de 12.500 ha i s'estén per vuit municipis de les valls de Ribes i Camprodon tot i que més del 80% als termes de Queralbs i Setcases. Inclou bona part de la muntanya de Sant Miquel i la totalitat de la baga de Carboners.

- Conclusions del procés participatiu (pdf)
- L'obaga de Carboners a TV3
- Notícies sobre la tala de l'obaga de Carboners

 

Participació