La pluja de dijous no desllueix el conjunt d'un Mercadal de Ripoll «excel·lent»

per Redacció, 12 d'agost de 2010 a les 19:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'agost de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Balanç molt positiu del Mercadal malgrat la pluja de dijous. Foto: Arnau Urgell

Les previsions meteorològiqes eren pèssimes pel Mercadal de Ripoll. Com a mínim, marcaven tres tardes de pluges fortes i, finalment, només n'ha estat la darrera. La tempesta que aquest dimecres ha afectat bona part del país ha deslluït la recta final de l'esdeveniment tot i que a primera hora del vespre ja tornava a sortir el sol.

Aquest fet ha estat l'unic “però” que l'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, ha fet d'un Mercadal “excel·lent”. En aquest sentit ha destacat especialment que s'hagi “esponjat” el circuit amb la incorporació de la plaça de la Lira i que el nivell dels espectacles s'hagi mantingut elevat. Tot i que no ha donat xifres de participació tot sembla indicar que la pluja d'aquesta tarda haurà fet impossible repetir els 23.000 vistants del 2009 malgrat que els dos primers dies -especialment el dimarts- hi havia més gent que l'any passat.

Jordi Pérez, de la companyia la Sarganta, ha destacat l'elevada participació dels ripollesos en el Mercadal. “L'aposta de l'any passat va quallant i  fins i tot hi ha gent que pensa en propostes per l'any vinent”. Tot i això, també es mostra prudent ja que un creixement desmesurat dificultaria la coordinació i podria disparar el cost econòmic.

Pérez també ha considerat molt positiva la incorporació de la Lira que fa més coherent el circuit. “La majoria dels paradistes estaven contents de la despesa” ha afegit després que enguany se'n reduís el nombre per tal que augmentés la recaptació. De cara l'any vinent espera poder recuperar la plaça de la Llibertat i admet que ja hi ha “moltes idees” però que abans cal reflexionar sobre el procés de creixement de la festa.

Els italians Barbarian Pide Band. Foto: Arnau Urgell

Dijous 12 d'agost - 08:00
El Mercadal esquiva les tempestes

El Comte Guifré ha protegit -fins ara- el Mercadal del mal temps. Tot i que fa dos dies que les tempestes se succeixen arreu de la comarca, en prou feines aquest dimecres van caure quatre gotes a la capital.

D'aquesta manera la multitud que omplia els carrers del Barri Vell van poder continuar gaudint dels espectacles de carrer i de les 75 parades de parades de productes artesanals i agroalimentaris i que es disposen a les places Gran, Sant Eudald, Lira i al carrer Mossèn Cinto entre altres.

Dansa del ventre al centre de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Dimecres 11 d'agost - 13:00
El Mercadal converteix Ripoll en una festa medieval

Més espectacles que mai. Més festa que mai. El Mercadal 2010 ha continuat l'aposta de l'edició de l'any passat per potenciar l'animació al carrer. I enguany destaquen les representacions teatrals sobre passatges de la vida del Comte Guifré i del Ripoll del seu temps a càrrec d'actors amateurs de la vila.

A primera hora s'ha pogut veure a la plaça Gran com una venedora d'esclaus s'enfrontava als monjos del monestir i als soldats de Guifré per la seva activitat. Una batalla desigual que ha acabat amb la venedora al calabós. També han atret als centenars de visitants matinals la cercavila dels Joves Abanderats de Tortosa que enguany repeteixen visita.

Espectacle dels joves abanderats de Tortosa. Foto: Arnau Urgell

Uns soldats fan trapelleries al mig del Mercadal. Foto: Arnau Urgell

Dimarts 10 de juliol - 20:00
Les autoritats reben el Comte Guifré

El Comte Guifré ja ha arribat a Ripoll després d'una de les seves batalles contra els infidels a les Terres de Ponent. Ara descansarà durant tres dies a Ripoll on presidirà el Mercadal, una festa que transportarà la capital del Ripollès al segle X.

Les autoritats, encapçalades per l'alcaldessa Teresa Jordà -que duia un vestit medieval de color blau-, han rebut el comte al campament del passeig del Mestre Guich. Abans la comitiva ja havia fet la primera visita al monestir per saludar el pare abat. Tot plegat ha estat l'inici d'un davassall de representacions teatrals, espectacles de carrer i sobretot, de parades d'artesania i alimentació, que ocuparan durant tres dies el Barri Vell de Ripoll. Enguany, i per primera vegada, la Lira s'ha incorporat com a espai del Mercadal.

El Comte Guifré a la plaça del Monestir. Foto: Gerard Garcia

Les autoritats de Ripoll han rebut el Comte Guifré. Foto: Arnau Urgell

Un dels habitants del campament de Guifré Foto: Arnau Urgell

El Comte Guifré ha estrenat vestit. Foto: Arnau Urgell

Prèvia - Dilluns 9 d'agost
Ripoll espera el Comte Guifré

Ripoll es comença a preparar pel Mercadal, allò que alguns anomenen la Festa Major d'estiu de la vila. Un mercat medieval en el qual la figura del Comte Guifré encara guanyarà més pes. Per segon any consecutiu l'esdeveniment s'allargarà durant tres dies, del 10 al 12 d'agost, i l'organització anirà a càrrec de la companyia teatral ripollesa la Sargantana.

L'any passat es va fer una aposta per singularitzar el Mercadal. Un objectiu reeixit i amb el qual enguany es vol aprofundir. En aquest sentit l'organizació ha aconseguit una major implicació del teixit social ripollès -per exemple el Club Casal dels Avis s'encarrega de la decoració de part dels espais- i de crear una sèrie d'espectacles sobre la vida del Comte Guifré.

Una altra de les apostes arriscades d'enguany és la de reduir el nombre de parades -de 100 a 75- per intentar que la despesa dels visitants sigui major. “Tenir els firaires satisfets suposa garantir la supervivència del Mercadal” explica Jordi Pérez de la companyia la Sargantana. Aquest fet suposa una disminució del pressupost -tot i que l'aportació de l'Ajuntament es manté- que ha fet reduir el nombre de companyies d'espectacles.

Tot i així l'activitat al carrer augmentarà ja que se substitueix l'obra de teatre de l'església de Sant Pere per espectacles de carrer amb Guifré el Pilós com a protagonista. A més, hi haurà la presència del grup de música i malabars Strella do Dia (Portugal); els italians Barbarian Pipe Band -música medieval del segle XII; un grup que fa espectacles de focs, els Excalibur Teatre de Figueres; els ribetans la Coba de Pyerene; el Borni i els Auvegles (claqué medieval) així com la Colla Jove d'Abanderats de Tortosa que repeteix després de participar al Mercadal 2009. També s'espera que els Diables de Ripoll s'afegeixin a la festa.

Informacions d'interès

- Agenda completa del Mercadal
- Web del Mercadal
- El Mercadal a Twitter
- Totes les referències del Mercadal a Internet (Robot Nació Digital)

Galeries de fotos 2010
- Espectacles de tarda (Laia Deler i Arnau Urgell)
- Espectacles matinals (Arnau Urgell)
- Arribada del Comte Guifré (Arnau Urgell)
 
Galeries de fotos 2009

- Gran desfilada del Comte Guifré (Lurdes López i Xevi Mas)
- Espectacles nocturns (Ivan Autet)
- Sopar medieval (Lurdes López i Xevi Mas)
- Espectacles de carrer: Caladrius, Niorun, Les Rasons de Trobar i la pitó blanca (Arnau Urgell)
- Espectacles de carrer: Alchymere i Joves Abanderats de Tortosa (Ivan Autet)
- "Nit de Contes" i concert de Caladrius (Ivan Autet)
- Arribada del Comte Guifré (Arnau Urgell)

Galeries de fotos 2008
- Mercadal de dia (Arnau Urgell)
- Espectacles de carrer i Mercal de nit (Arnau Urgell)

- Crònica del Mercadal 2009
- Valoració del Mercadal 2009
- Crònica del Mercadal 2008

 

Participació