Restauraran l'església de Pardines per redreçar la inclinació del campanar

Es vol convertir en el “mirador de la Vall de Ribes”

Redacció
06 de juliol del 2010
La comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau al projecte per restaurar l'església romànica de Pardines i redreçar la inclinació que presenta el campanar. Aquest campanar és una antiga torre de defensa construïda sobre les bases de l'absis que, amb el pas del temps, s'ha anat inclinant fins que ha calgut prohibir-ne l'accés per motius de seguretat. Ara, amb la restauració, es col·locaran una espècie de tirants a la base del campanar que permetran redreçar-lo i també s'adaptaran les escales de la torre per fer-lo accessible. L'Ajuntament el vol convertir “en en mirador de la vall de Ribes”. El projecte també inclou la neteja de l'interior del temple.

L'estructura romànica inicial de l'església de Pardines va patir diverses transformacions amb l'execució de les successives obres de la muralla que fortificaren la vila i la construcció, al segle XIV, de la torre de defensa que avui dia és el campanar. El fet que s'aixequés una altra torre sobre els fonaments d'un absis ha fet que el campanar cedeixi i presenti una inclinació d'entre cinc i deu graus.

El projecte que ha aprovat la Comissió de Patrimoni, i que duran a terme la Diputació de Girona i la Generalitat, permetrà lligar a la base del campanar una espècie de tirants que faran contrapès i permetran redreçar la inclinació de la torre, a la qual no es pot accedir per motius de seguretat. Segons ha indicat el director territorial de Cultura, Miquel Sitjar, aquests elements de contrapès no es veuran des de fora del temple. Sitjar també ha assegurat que en cap moment no ha existit el risc que la torre caigués.

Ara, amb la intervenció, es podrà tornar a accedir al campanar, perquè es restauraran també els esglaons que duen al capdamunt. La torre quedarà convertida després de les obres en un mirador. “Des de la torre hi ha una vista espectacular de la Vall de Ribes”, ha destacat Sitjar. El projecte també preveu la neteja de l'interior del temple i també farà visible l'absis romànic on s'aixeca el campanar, inicialment concebut com a torre de defensa.