Estatut: rebuig a la sentència i crida a una resposta unànime

Redacció
29 de juny del 2010
El Tribunal Constitucional va sentenciar aquest dilluns l'Estatut. ElRipollès.info ha volgut conèixer les reaccions dels principals partits amb representació a la comarca que tenen com a comú denominador el rebuig a la sentència i la crida a la resposta unitària.

En aquest sentit tots els presidents dels cinc partits -CDC, PSC, ERC, UDC i ICV- anuncien que participaran a la manifestació del 10 de juliol. En canvi, on hi ha menys acord és si la sentència suposa impossibilitar l'encaix entre Catalunya i Espanya. Mentre els presidents de CDC i ERC, Xavier Cima i Carles Bassaganya, parlen sense embuts de la independència, els dirigents del PSC i ICV, Núria López i Josep Rossell, refermen la seva aposta pel federalisme. Finalment, Miquel Rovira, president d'Unió, parla que s'ha produït un "divorci".

També s'han pronunciat contra la sentència l'Ajuntament de Ripoll així com la JSC que ha repartit les culpes entre el Constitucional, el PP i ERC.

Qüestionari sentència Estatut


1. Com valora la sentència?
2. Quina resposta cal donar-hi?
3. La sentència demostra que l'encaix de Catalunya amb Espanya és impossible?
4. S'han d'avançar les eleccions al Parlament de Catalunya?
5. Participarà a la manifestació del 10 de juliol?

Xavier Cima. President de Convergència Democràtica de Catalunya del Ripollès


Xavier Cima: "La relació amb Espanya avui està més aprop del final"



1. Totalment negativa ja que retalla temes sensibles com llengua, finançament i la realitat de Catalunya com a nació.

2. Hem d'exigir una resposta unitària, no electoralista i que sigui continuada en el temps i no esdevingui un foc d'encenalls.

3. La relació amb Espanya avui està més aprop del final. No ens accepten com a nació i ens han mostrat la porta de sortida si no volem la situació actual. Crec que la solució és la independència.

4. Crec que no ja que igualment s'han de fer a la tardor. Ara els esforços s'han de centrar en la resposta a la sentència.

5. Sí, ho tinc previst.

Núria López. Presidenta del Partit dels Socialistes de Catalunya del Ripollès

1. La valorem en la mateixa línia que el president Montilla. Per una banda és trist que un tribunal poc legitimat es pronuncïi sobre una llei refrendada pel poble i que és un pacte polític. En canvi valorem molt positivament que s'avali el 95% del text. Es tracta d'un revés al Partit Popular ja que es demostra que tenim dret a desenvolupar les nostres competències.

2. Cal una resposta política unànime. Hem d'afinar la intel·ligència per savlar una situació que és poc adequada per un estat de dret. No hem de renunciar a aplicar el 100% de l'Estatut ni que se'ns reconegui com a nació.

Núria López: "No hem de renunciar a aplicar el 100% de l'Estatut ni que se'nsreconegui com a nació"

3. S'ha de reconduir la relació entre Catalunya i Espanya, ens hem de saber respectar. No anem pas cap a la independència com diuen els que volien una sentència negativa contra l'Estatut. Ara bé, és intolerable que un sector polític opti per atacar Catalunya per electoralisme.

4. No, no hi cap motiu per fer-ho.

5. Sí.

Carles Bassaganya, president d'Esquerra Republicana de Catalunya del Ripollès

1. És una sentència molt greu, tant pels fons com per la forma. És una constatació que l’Estat espanyol ens ha tractat i ens tracta amb menyspreu. És evident que hem de reclamar per Catalunya un tracte digne, demanem per Catalunya dignitat. Catalunya ha estat molt curosa en fer un procés llarg però respectuós, en canvi l’Estat espanyol no, això és un xoc de legitimats entre tota regla.

Carles Bassaganya: "És una constatació que l’Estat espanyol ens ha tractat i ens tracta ambmenyspreu".


2. Per descomptat hem de demostrar de forma cívica, popular i transversal el nostre rebuig a una situació no digne pel país. Per tant, primer una presència massiva de gent del Ripollès a la manifestació del 10 de juliol a la capital del Principat. Segon, el Parlament de Catalunya, que és lloc sobirà del poble de Catalunya haurà d’acordar un mínim comú denominador dels partits d’obediència catalana, els partits hem de ser generosos posant els interessos del país per davant d’altres coses. Crec que després, hi ha d’haver una rebel·lia institucional, demostrant que a Catalunya les decisions les han de prendre les catalanes i catalans. A més, crec que la ciutadania ha de ser consultada, amb un referèndum sobre el futur de Catalunya un cop vista que la via d’arribar a un pacte s’ha estroncat.

3. És evident que s’han intentat moltes vegades. Esquerra Republicana de Catalunya és una partit independentista, i tot i així, ha col·laborat amb Convergència i amb els socialistes per intentar trobar un encaix. S’ha vist i Esquerra amb la seva aposta estratègica ha demostrat, que això no és possible, per tant, que Espanya no té ni actitud democràtica. Citar la “indisoluble unidad” fins a set o vuit vegades en aquesta sentència, és una mostra més del síndrome poc democràtic espanyol.

4. Crec que sí, que s’ha de posar una data d’eleccions en aquests moments. A més, crec que va molt bé que estiguem quasi al final d’una legislatura. El que és imprescindible és que per aquestes eleccions ha de quedar clar els partits si es presenten per continuar en un estat autonòmic, o voler retornar la dignitat a Catalunya. Esquerra Republicana de Catalunya creu el país està prou madur per ser consultat sobre quin vol i creu que ha de ser el seu futur, el futur de les persones que hi vivim.

5. Sí, i tant.

Josep Rossell. President d'Iniciativa per Catalunya-Verds del Ripollès


1. Totalment negativa. És una retallada que ens farà molt mal.

2. Ens havíem d'haver mobilitzat quan es va presentar el recurs. Però ara cal fer-ho per demostrar que no hi estem d'acord i per evitar que l'aplicació sigui encara més restrictiva.

3. Jo diria que l'encaix és molt difícil però no impossible. Entenc que no és un problema d'Espanya sinó d'un tribunal totalment caducat. Penso que és un pas enrere en el camí cap a l'Espanya federal però més difícil seria la independència.


Josep Rossell: "És un pas enrere en el camí cap a l'Espanya federal però més difícilseria la independència".



4. Crec que no. Si manqués un any tindria sentit però ara quasi ja estem en campanya.

5. Sí, segur que hi participo. Hem de fer que sigui una nova “manifestació del milió de persones”.


Miquel Rovira. President d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) del Ripollès


1. La valoració no pot ser més negativa després de veure fins a on ha pogut arribar el Constitucional amb L'Estatut. Només cal veure els retalls amb justícia, el més radical o el fet de l’anul·lació de la paraula “preferent” en l’apartat de la llengua per no parlar del tema del finançament i les competències.

2. Cal donar una resposta contundent des de la ciutadania, hauria de ser massiva, total i de rebuig.

Miquel Rovira: "Tot i que diuen que la parlant la gent s’entén en aquest cas estemdavant d’un 'divorci' entre Catalunya i Espanya"


3. Tot i que diuen que la parlant la gent s’entén en aquest cas estem davant d’un “divorci” entre Catalunya i Espanya. Catalunya es una nació i se l’ha de tractar com a tal.

4. Seria bo l’avançament de les eleccions, més ben dit ja s’haurien d’haver avançat però ara, pràcticament no variaria respecte quan toquen.

5. En principi penso participar a la gran manifestació del dia 10.