Racons del Ripollès: Sant Julià de Saltor

Nova entrega de la secció que pretén (re)descobrir el patrimoni de la comarca

Redacció
27 de juny del 2010
Sant Julià de Saltor
Sant Julià de Saltor | Feliu Añaños i Masllovet
Sant Julià de Saltor. Foto: Feliu Añaños i Masllovet

Un feliç esdeveniment d’àmbit familiar, ens portava a la meva esposa i a mi al Ripollès, l’Antonio Mora Vergés, company de moltes caminades, em pregava -com sempre acostumo a fer- recollir imatges dels indrets encisadors que tingues ocasió de visitar.

Començàvem pel terme d’Ogassa, i concretament per la romànica de Sant Julià de Saltor. El lloc de Saltor (Saltorre), i l’església de Sant Julià, està documentada el 890 en l’acta de consagració de l’església parroquial de Sant Pere de Ripoll.

L'antiga parròquia de Sant Julià de Saltor es troba a uns 1.400 metres d'altitud, al peu del puig de Sant Amanç, a l'extrem occidental del terme d’Ogassa. L'església es troba unida a la rectoria, i forma un conjunt heterogeni, ja que l'edificació primitiva del segle XI, coberta amb volta romànica, va perdre l'absis, que fou substituït per un cos més enlairat cobert a dos vessants; al punt d'unió de la nau amb la rectoria hi ha un petit campanar de torre d'un sol pis, amb obertures. Per la seva estructura, cal situar la construcció de l’actual església romànica dintre del segle XII.

Al segle XIV, es produí un fort despoblament de la parròquia, fins a l’extrem que no pogué mantenir capellà propi. El 1686 la feligresia era de cinc cases i la parròquia era regida per un dels domers del monestir de Ripoll.

Al segle XVII li fou afegida com a sufragània l’antiga parròquia de Santa Maria de Vidabona.
L’any 1900, la parròquia encara tenia una població de setanta habitants, però avui està despoblada.



L’any 1900, la parròquia encara tenia una població de setanta habitants,però avui està despoblada.


L’any 1959 la delegació ripollesa del Club Excursionista Pirinenc convertí la rectoria en refugi de muntanya, malgrat que avui ja no existeix, en aquell data això va permetre salvar l’edifici i l’ermita. Durant una sèrie d’anys s’hi celebrà un aplec, que malauradament també s’ha perdut. Sant Julià de Saltor és el punt d’inici de nombroses excursions.

Actualment hi arriben els vehicles tot terreny per una carretera, en bastant mal estat, que surt d’un polígon industrial al costat de la carretera N-260 entre Ripoll i Campdevànol.

-Secció Racons del Ripollès
- Crònica de l'excursió al bloc Conèixer Catalunya