EL CEINR publica el primer número de «Lacerta», la seva nova revista anual

Pren el nom d'un llangardaix del Ripollès

Redacció
25 de juny del 2010


El Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR) acaba de publicar el primer número de la seva nova revista Lacerta que inicialment tindrà una periodicitat anual. La publicació, que apareix quan el consorci ha celebrat el seu primer lustre de vida, pretenen posar a l'abast dels ajuntaments i la ciutadania de la comarca una eina de comunicació i difusió dels valors naturals i culturals.

Lacerta ha estat una de les contribucions del CEINR a l'Any Internacional de la Biodiversitat. Pren el nom del llangardaix pirinenc (Lacerta agilis), un rèptil que tot i tenir una àmplia distribució a Europa, al nostre país només es localitza al Ripollès i a la Cerdanya. A més, Lacerta també és una petitíssima constel·lació de l’hemisferi nord situada entre les del Cigne i Andròmeda. Expliquen que la deessa Demèter buscava la seva filla Persèfone, que havia estat raptada per Hades. Quan va passar per la regió d’Àtica, es va sentir assedegada i va demanar aigua per beure a una dona anomenada Misme. La deessa bevia amb tant afany que va provocar que un fill de Misme, Ascxabalo, es posés a riure. Enfadada que el nen rigués, va abocar sobre ell la resta d’aigua i el nen es va convertir en llangardaix o lacerta.

La revista esdevé al mateix temps la memòria anual de la gestió del CEINR amb una publicació de caire divulgatiu. En el primer número s'aborden alguns dels projectes més importants que ha dut a terme la institució en els darrers mesos com la millora de l'hàbitat del gall fet, els censos de perdiu blanca, la caracterització de l'hàbitat de cria i delimitació del gall fer o la troballa de l'orellut alpí, una espècie de rat-penat. El primer número de Lacerta es tanca amb una entrevista a en Pere Ignasi Isern, fotògraf i naturalista.