El foc regna en una nit tranquil·la de Sant Joan

Redacció
24 de juny del 2010
El cant dels Segadors ha marcat la sortida de la Flama a Coll d'Ares.
El cant dels Segadors ha marcat la sortida de la Flama a Coll d'Ares. | Adrià Costa
El cant dels Segadors ha marcat la sortida de la Flama a Coll d'Ares aquesta tarda. Foto: Adrià Costa

La revetlla de Sant Joan ha estat rel·lativament tranquil·la a la comarca. Molts menys petards de l'habitual -una combinació de la crisi amb un pont de quatre dies i mig?- i un nombre limitat d'incidents. En aquest sentit, i segons fonts dels Bombers de la Generalitat, s'han produït sis cremes de contenidors concentrades entre Ripoll i Camprodon. El fet més greu s'ha produït al carrer Nou de Camprodon on l'incendi d'un contenidor ha afectat un vehicle que ha quedat lleugerament socarrimat.

A Ripoll els bombers s'han mobilitzat conjuntament amb els voluntaris de Protecció Civil per apagar els conats de foc produïts en contenidors de tres zones: el carrer Concepció Ducloux, al carrer del Progrés al costat de l'estació d'autobusos i al passeig de la Font Viva al costat del pont d'Olot. A la capital ripollesa també s'ha hagut d'atendre un home que ha caigut en una foguera i una noia que patia una intoxicació etlílica.

A Camprodon, a banda de l'incident del camí de can Noc, els bombers han hagut d'intervenir per apagar un contenidor a la font de la Forcarà. Per altra banda, a Molló s'han hagut de lamentar diverses destrosses en llums i bústies, en un cotxe i en un vial en obres.

Pebeter amb la Flama del Canigó aCampdevànol Foto: Arnau Urgell

Galeries de fotos 2010
-LaFlama del Canigó a coll d'Ares
-Rebuda de laFlama del Canigó a Campdevànol

Galeries de fotos 2009

-La Flama del Canigó a coll d'Ares
- Rebuda de la Flama a Ripoll
- Fogueres de Ripoll

Galeries de fotos 2008

- Actede la Flama del Canigó a coll d'Ares
-Rebuda de la Flama a Sant Joan de les Abadesses

Dimecres 23 de juny - 18:50
La Flama del Canigó reparteix des de coll d'Ares el foc de Sant Joan
La Flama del Canigó és un dels elements que mostren la voluntat de vertebrar els Països Catalans. Aquest 23 de juny, vigília de Sant Joan, fins a 350 municipis, nou dels quals són del Ripollès, encendran les seves fogueres amb el foc provinent de la Catalunya Nord. Abans, s'haurà procedit al ritual de la regeneració del foc al cim del Canigó. A la iniciativa s'hi han adherit per primera vegada Ribes de Freser i Vallfogona de Ripollès

Una “neotradició” de vora cinc dècades
L'origen de la tradició de la Flama del Canigó és relativament recent. L'any 1955 Francesc Pujades, un veí d'Arles de Tec (el Vallespir) es va inspirar amb el poemà de mossèn Cinto Verdaguer per tirar endavant la iniciativa d'encendre els focs de Sant Joan al cim de la mítica muntanya.

Durant l'any el foc resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà. A més, el cap de setmana previ a Sant Joan se celebra el denominat Aplec del Canigó en el qual es porta al cim de la muntanya feixos de llenya d'arreu del país. D'aquesta manera el 22 de juny es pot tornar a “regenerar” la Flama del Canigó i a la nit baixar-la cap a la plana.

Aquest ritual permet que al llarg del 23 de juny la Flama es comenci a distribuir arreu dels Països Catalans. Són fins a set grans rutes que, passant pel coll d'Ares, permeten encendre les fogueres de 350 municipis del Principat, el País Valencià i la Catalunya Nord. Precisament al límit del Ripollès i el Vallespir s'hi celebra un dels actes centrals que mostren la voluntat d'esborrar les fronteres estatals. A 1.610 metres d'altura es llegirà el manifest de la Flama 2010, de l'escriptor i Premi Nacional de Cultura Popular 2006, Joan Soler i Amigó; el grup de teatre de Sant Joan de les Abadesses glossarà la figura de Joan Maragall -tot just dues setmanes després de l'inici de l'Any Maragall- i després de ballar la sardana de germanor s'interpretarà la Muixeranga i el Segadors.

Des de coll d'Ares la flama arribarà a nou municipis de la comarca. La denominada ruta Manlleu passarà per Molló i Sant Pau de Segúries mentre la de Vic anirà a Camprodon, Sant Joan i Ripoll. Des d'allà es dividirà cap a Ogassa, Vallfogona, Campdevànol i Ribes de Freser.

Un procés de reviscolament

Omnium Cultural ha assumit des de fa uns anys la coordinació de la Flama. Això ha permès, segons el tècnic de l'entitat a l'Alt Ter, Txevi Rovira, que visqui un procés de reviscolament important. En aquest sentit destaca el cas de les Terres de l'Ebre, on diversos municipis reben el foc que arriba amb llaguts; també enguany la flama tornarà a encendre fogueres a l'Alt Penedès o al Solsonès i a Manresa s'hi faran activitats destacades. A Barcelona, el president del Parlament de Catalunya rebrà la flama i també es farà un acte central a la plaça Sant Jaume. A més, aquest 2010 es recuperaran les fogueres de barris com Gràcia i Sant Antoni.

Tot i això, altres comarques, com és el cas de les del Vallès, “cada vegada tenen més impediments per fer fogueres” explica Rovira. “Es queixen molt de les dificultats per trobar llocs adequats per encendre-les” afegeix.

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans
Més de 300 ajuntaments -la gran majoria del Principat- han aprovat mocions per tal de declarar el 24 de juny com a Festa Nacional dels Països Catalans. A la comarca ho han fet nou municipis. Després d'un any de campanya, el proper 16 de juliol es tancarà amb un homenatge al Parlament de Catalunya als pioners de la flama.

“Cal recordar aquelles persones que van començar a trencar l'aïllament entre els catalans del nord i del sud”, explica Rovira. Durant l'acte, es lliuraran les mocions dels municipis que reclamen Sant Joan com a festivitat nacional entre les quals s'hi ha afegit, aquest mateix mes, Perpinyà.

- Rutes de la Flama del Canigó del Ripollès
- Agenda completa dels actes de Sant Joan
- El portal de la Flama del Canigó
- Sant Joana Festes.org

Horaris de l'arribada de la Flama del Canigó al Ripollès
Coll d'Ares: Acte central de la Flama del Canigó (16:00)
Molló. Ajuntament (17:30)
Camprodon. Plaça de l'Ajuntament (18:00)
Campdevànol. Plaça Clavé (19:30)
Ripoll. Plaça Abat Oliba i Monestir(19:00)
Ogassa (22:00)
Ribes de Freser. Plaça del Mercat (20:00)
Sant Joan de les Abadesses. Monestir (18:15)
Sant Pau de Segúries. Plaça de la Generalitat (18:00)
Vallfogona de Ripollès. Plaça de la Vila (19:00)