El Palmàs acull des d'ara el «batec social» de Sant Joan

Arnau Urgell
20 de juny del 2010
Una multitud ha omplert el jardí del Palmàs.
Una multitud ha omplert el jardí del Palmàs. | Arnau Urgell
Una multitud ha omplert el jardí del Palmàs. Foto: Arnau Urgell

Més de deu anys d'obres han calgut per tal que el Palmàs, la casa que va veure néixer el compositor Jaume Nunó l'any 1824, “retorni a Sant Joan i a les seves entitats” en paraules del president José Montilla. Una acte multitudinari i sota un sol de justícia ha servit per d'inaugurar un equipament que acollirà el casal de jubilats, el centre cívic i el punt d'informació juvenil entre altres. A banda de Montilla, ha destacat la presència de l'ambaixador de Mèxic a l'Estat espanyol, Jorge Zermeño, ja que l'acte forma part de les celebracions del bicentenari de la independència del país nord-americà. Cal recordar que Nunó va posar lletre a l'himne mexicà després de guanyar un concurs internacional.

Discurs de l'alcalde Ramon Roqué a la inauguració del Palmàs Foto: Arnau Urgell


“És un edifici amb molta història” ha destacat el president de la Generalitat. També ha fet un esment especial a una de les fonts del finançament de les obres, la Llei de barris. El projecte també ha comptat amb el recolzament del Departament de Governació, de la Diputació de Girona i de l'Obra Social de Caixa Girona. Per José Montilla l'edifici acollirà a partir d'ara el “batec social” del municipi i és que l'equip de govern l'ha plantejat com un espai que “esdevingui un punt de trobada entre diverses generacions i col·lectius”.

En aquest sentit acollirà tant el casal de jubilats com el centre cívic, un centre de formació amb diverses aules i un punt d'informació juvenil. A més, a l'última planta de l'edifici, de quatre nivells, hi ha l'auditori Jaume Nunó i una exposició permanent sobre el compositor i l'agermanament del municipi amb Sant Luís de Potosí.

Precisament l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, ha afirmat que el Palmàs “enfortirà els enllaços entre el municipi i Mèxic”. “És un honor pel poble afegir-nos als actes dels 200 anys de la independència del país” ha afegit. També s'ha adreçat -en anglès- als descendents del compositor santjoaní que s'han desplaçats des dels Estats Units fins a Catalunya. Finalment, l'ambaixador Jorge Zermeña, ha fet un repàs de la història que va conduir a la secessió respecte l'imperi espanyol i ha acabat amb un "Visca Catalunya, Visca Mèxic!".

El Palmàs i Jaume Nunó
Al Palmàs hi va néixer el 7 de setembre de 1824 Jaume Nunó i Roca, autor de la música de l’himne nacional de Mèxic. L’edifici actual reprodueix fidelment l’antiga casa pairal. Cal destacar-ne les arcades que s’obren a migdia i a ponent i l’extens jardí (antigament hort) situat a l’entrada de l’edifici. Sota del jardí, s’hi conserven les restes d’un antic taller paraire, que possiblement corresponen a la part dedicada al tint dels teixits. L'edifici el va adquirir l'Ajuntament de Sant Joan l'any 1991.

- Galeria de fotos (Arnau Urgell)
- Articlesobre el Palmàs al Cityblocs de Sergi Albrich

Ramon Roqué, José Montilla i Jorge Zermeño. Foto: Arnau Urgell

José Montilla ha presidit la inauguració del Palmàs. Foto: Arnau Urgell