Ramon Tubert plegarà després de 20 anys d'alcalde i 8 de regidor

“L'alcalde de la barretina” ha estat al consistori en els períodes 1971-1991 i 2003-2011

Redacció
18 de juny del 2010
Ramon Tubert en plena rifa de la Festa del Miner.
Ramon Tubert en plena rifa de la Festa del Miner. | Xevi Mas
Ramon Tubert en plena rifa de la Festa del Miner. Foto: Xevi Mas

Ramon Tubert afronta el seu darrer any com a alcalde d'Ogassa. Quan manquen menys de dotze mesos per les eleccions municipals ja ha assumit que no es tornarà a presentar. “Ja n'hi ha prou, és el temps de donar pas al jovent” afirma per justificar la decisió. I és que “l'alcalde de la barretina” s'ha passat fins a 28 anys al consistori entre batlle i regidor.

Tubert va entrar en política municipal a les darreries del franquisme. L'any 1971 va esdevenir regidor i quatre anys més tard va assumir l'alcaldia, sent el darrer batlle de la dictadura. El 1979 -així com el 1983 i el 1987- va revalidar el seu càrrec a les urnes. Després, el 1991 es va retirar temporalment. Un abandó de la política municipal que va durar fins al 2003 quan es va tornar a presentar però no va guanyar les eleccions. Després de quatre anys a l'oposició, el 2007 va recuperar l'alcaldia.

Tot aquest periple l'ha passat amb diversos colors polítics. En el període constitucional ha format part de Centristes de Catalunya, d'independent per CiU, de Convergència i Unió, i en la darrera etapa ha encapçalat Independents per Ogassa. “El meu consell és que la nova gent que es presenti no ho faci com a independent, millor per un partit” explica. “Si ets independent no tens ningú al darrer que et defensi i et trobes moltes portes tancades” es lamenta. Sobre el futur després de la retirada no dubta que “els primers dos anys, els nous potser ensopegaran però ja ho superaran” però admet que és una circumstància anormal que en quatre dècades el poble només hagi tingut dos alcaldes, ell mateix i en Xavier Aulinas.

Balanç positiu de la darrera legislatura
Tubert fa un balanç positiu de la darrera legislatura al capdavant del consistori ogassenc. En aquest sentit destaca la construcció d'un dipòsit d'aigua de 800.000  litres per assegurar l'abastament en cas de sequera, l'obertura d'un primer tram d'un passeig que envolta el poble o l'ampliació de l'escola. En canvi considera que “no se'ls ha ajudat prou” en el projecte del Museu Miner que és un element “únic” a la comarca i a la demarcació. També lamenta no poder completar el tancament de la pista poliesportiva ni poder rehabilitar la Torre, l'edifici on vivien els enginyers de les mines que amenaça ruïna.

Ramon Tubert conversant a Ogassa amb el bisbe de Vic, Romà Casanova. Foto: Xevi Mas