José Montilla inaugura diumenge la reforma del Palmàs de Sant Joan

La casa natal de Jaume Nunó acollirà el casal de jubilats i el centre cívic | Esquerra lamenta que la biblioteca continui a l'actual emplaçament

Redacció
18 de juny del 2010
El Palmàs s'inaugura diumenge després de dotze anys d'obres.
El Palmàs s'inaugura diumenge després de dotze anys d'obres. | Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
El Palmàs s'inaugura diumenge després de dotze anys d'obres. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

Diumenge serà un dia gran per Sant Joan de les Abadesses. A dos quarts d'una s'inaugurarà la rehabilitació del Palmàs, la casa natal de Jaume Nunó, en obres des de 1998. Un projecte de tanta magnitud comptarà amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla, així com de Jorge Zermeño, ambaixador de Mèxic a l'Estat espanyol. L'acte forma part de les celebracions del bicentenari de la independència del país nord-americà.

Centre cívic i casal de jubilats
L'actual equip de govern ha plantejat el Palmàs com un espai que “esdevingui un punt de trobada entre diverses generacions i col·lectius de la vila”. En aquest sentit acollirà tant el casal de jubilats com el centre cívic, un centre de formació amb diverses aules i un punt d'informació juvenil. L'última planta de l'edifici, de quatre nivells, acollirà l'auditori Jaume Nunó i una exposició permanent sobre el compositor i l'agermanament del municipi amb Sant Luís de Potosí.

Al Palmàs hi va néixer el 7 de setembre de 1824 Jaume Nunó i Roca, autor de la música de l’himne nacional de Mèxic. L’edifici actual reprodueix fidelment l’antiga casa pairal. Cal destacar-ne les arcades que s’obren a migdia i a ponent i l’extens jardí (antigament hort) situat a l’entrada de l’edifici. Sota del jardí, s’hi conserven les restes d’un antic taller paraire, que possiblement corresponen a la part dedicada al tint dels teixits. L'edifici el va adquirir l'Ajuntament de Sant Joan l'any 1991.

Esquerra recorda que no es resol la situació de la biblioteca
El grup municipal d'Esquerra ha recordat que la inauguració del Palmàs no resol la situació de l'actual biblioteca Josep Picola, que té un espai massa reduït per les necessitats de la població. Els republicans recorden que quan governaven havien apostat per traslladar la biblioteca a la casa natal de Jaume Nunó i que el canvi hauria provocat la pèrdua de 500.000 euros en subvencions. A més, consideren que el trasllat del centre cívic suposa que es perdi la seva filosofia inicial.

Nota de premsa d'ERC Sant Joan
Esquerra recorda que l'equip de govern dels socialistes de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses encara no sap on ubicarà la futura biblioteca municipal

L’acabament de les obres del Casal Social Jaume Nunó no soluciona la manca de biblioteca municipal. Esquerra recorda que el canvi d’ús de l’equipament va significar la pèrdua de més de 500.000 euros de subvenció.

El nou equipament va en detriment de la filosofia inicial del local d’entitats – Centre Cívic, el qual també es trasllada al Palmàs.

L’edifici del Palmàs – Casal Social Jaume Nunó és el principal nexe d’unió entre la nostra vila i el poble mexicà ja que correspon a la casa natal del mestre i compositor Jaume Nunó Roca. Figura que l’any 1856 va posar la lletra a l’himne nacional de Mèxic.

Esquerra Republicana de Catalunya durant els seus mandats al capdavant del consistori santjoaní, posa fil a l’agulla a fi de dignificar aquest espai i atorgar-li la categoria d’equipament cultural i social que és mereix. Esquerra aprova i preveu una inversió de més de 550.000 euros per tal d’habilitar la casa natal de Nunó Roca com a futura biblioteca municipal. Finançament que s’aconsegueix amb una subvenció, de més de 307.000 euros, derivada d’un conveni amb el Departament de Cultura, una altra subvenció de 103.000 euros provinent de la Diputació de Girona i la venda de l’actual biblioteca Josep Picola.

L’equipament de biblioteca municipal era i és un ús necessari per a la població, sobretot pel nou alumant de l’educació secundària obligatòria. A data d’avui aquest col•lectiu no disposa d’un espai d’estudi adequat a les seves necessitats estudiantils i el POUM aprovat recentment tampoc en contempla la seva ubicació.

Al maig del 2007, quan Esquerra no guanya les eleccions i el partit dels socialistes preveu un canvi d’ús d’aquest espai; l’edifici del Palmàs serà el nou casal social de Sant Joan i inclourà el Casal de Jubilats i Pensionistes i el Centre Cívic. D’aquesta manera, el partit dels socialistes decideix aturar les obres, fortament avançades, i buscar nou finançament per tal d’adaptar l’espai al nou ús. 
Aquest canvi, implica la pèrdua de les subvencions aconseguides per Esquerra i la remodelació d’unes obres amb un avançat estat d’execució. Finalment s’aprova un nou finançament d’inversió i d’aquest, quasi un 50%, prové de la subvenció Llei de barris –aconseguida per Esquerra amb els vots no a favor del PSC-. Quantitat que ascendeix a uns 427.476,48 euros que s’haguessin pogut invertir amb la rehabilitació de més façanes i altres actuacions de millora  i dignificació de la Vila Vella, enlloc de sufragar uns canvis d’obra pràcticament acabats.

La implicació d’un gran nombre d’institucions, així com les seves subvencions i els corresponents canvis de destinació i pèrdua culminen amb una obra acabada i finalment, a partir del proper 20 de juny, un important col·lectiu de la nostra població, els jubilats i els pensionistes, podrà gaudir d’un idíl·lic espai carregat, sobretot, d’història.

El trasllat del Centre Cívic a l’edifici del Palmàs va en detriment de la filosofia amb la qual es va crear. L’espai homogeni de l’actual equipament es dispersa al llarg de les aules del Palmàs. Dispersió que complicarà el control de la tècnica de joventut, que paradoxalment passarà a “recepcionista” del Casal de Jubilats i Pensionistes. A la vegada, el Centre Cívic perdrà autonomia i funcionalitat de serveis al quedar subrogat al Casal de Jubilats i Pensionistes.

- Article sobre el Palmàs al Cityblocs de Sergi Albrich