Núria inicia els actes del bienni Maragall

Redacció
11 de juny del 2010
Una placa de Domènec Batalla recorda el poeta al costat de l'ermita de Sant Gil.
Una placa de Domènec Batalla recorda el poeta al costat de l'ermita de Sant Gil. | Arnau Urgell
Una placa de Domènec Batalla recorda el poeta al costat de l'ermita de Sant Gil. Foto: Arnau Urgell

Tret de sortida als actes de l'Any Maragall, una celebració que de fet sera bienal ja que mentre a l'octubre de 2010 es commemora el 150è aniversari de la seva mort, el gener de 2011 es farà el mateix amb el centenari del seu naixement.

L'acte d'aquest divendres, senzill però sentit, ha estat presidit pel conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, i l'expresident de la Generalitat i nét del poeta, Pasqual Maragall. Al llarg del matí s'ha inaugurat l'exposició Als cims celestials. De Núria als Pirineus , s'ha descobert una placa dedicada al poeta a prop de l'ermita de Sant Gil i s'ha realitzat una lectura de poemes de Maragall al Saló de l'Estatut.

Pasqual Maragall amb "l'avi".Foto: ToniAnguera

El Ripollès s'uneix amb força a l'Any Maragall
El triangle format per Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Núria viuran amb intensitat les celebracions de l'Any Maragall. I és que el Ripollès forma part dels paisatges del poeta, territoris clau per seguir la seva obra i entendre-la. A la font de Sant Patllari de Camprodon hi va escriure l'any 1901 “Les muntanyes” i des d'allà va fer la travessa fins a Núria, un dels seus principals punts d'inspiració. A més, el mite del Comte Arnau, que tan es reivindica des de Sant Joan, va protagonitzar una de les obres de Maragall.

A partir d'ara la petjada del poeta serà present físicament a Núria. Avui s'ha inaugurat una estàtua-placa de l'escultor ripollès Domènec Batalla a tocar de l'ermita de Sant Gil i de l'estany. Una placa amb els textos dels "Goigs de la Mare de Déu de Núria" i de "Pirinenques III". A més, el llarg de l'estiu es podrà visitar l'exposició  Als cims celestials. De Núria als Pirineus, que se centra en la contextualització alguns dels poemes maragallians relacionats amb la natura més populars. Precisament la lectura de poemes a càrrec dels actors Jordi Boixaderes i Àgata Roca, tancada per "La vaca cega", ha servit per clausurar la matinal.

El Ripollès se suma amb força al'Any Maragall. Foto: Toni Anguera

Viatges amb el cotxe saló

Una de les activats que Núria ofereix per celebrar l'Any Maragall són els viatges literaris amb el cotxe saló del cremallera. El paquet, que costa 55 euros, inclou una visita a l'exposició de material del cremallera a Ribes, el viatge amb el cotxe saló tot escolant poemes de Maragall, un dinar especial a la Cabana dels Pastors i una sobretaula al saló de l’Estatut de Núria amb llegida depoemes de Joan Maragall a càrrec de diferents personalitat

- Més informació sobre els viatges amb el cotxe saló
- Portal de l'Any Maragall