Els funcionaris, cridats a dir «no» a la «tisorada»

per Redacció, 7 de juny de 2010 a les 16:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La vaga pot afectar tots els serveis públics del país. Foto: Arnau Urgell

Els funcionaris i els treballadors del conjunt del sector públic estan cridats a la vaga per aquest dimarts. La convocatòria unitària dels sindicats CCOO, UGT, USOC, IAC, STAJ, USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT esdevé el primer gran pols contra les retallades previstes pels governs Zapatero i Montilla.

Al Ripollès, els sindicats preveuen un seguiment massiu a les administracions i desigual a les escoles. Això ho veu Antoni Sànchez, secretari general de CCOO de la comarca, que preveu que als ajuntament siguis on es noti més. Una opinió que coincideix amb la de la seva homològa de la UGT, Núria Bonsoms. La líder sindical preveu un seguiment "desigual" i concentrat en les residències de gent gran i a les administracions públiques. Tot i que alguns dels afiliats es desplaçaran a Girona a la manifestació amb vehicles particulars no s'ha organitzat cap autobús.

Tanmateix, hores abans de la jornada de vaga, tampoc no sembla que l'afectació a les administracions hagi de ser molt elevada. Per exemple en el cas del Consell Comarcal no s'espera "ni de lluny" que els vaguistes arribin al 50%.

Als centres educatius se suma a l'elevat nombre d'aturades el darrer any la pressió dels pares per tal que no s'alteri la realitat. En aquest sentit, la directora del CEIP Tomàs Raguer de Ripoll, Teresa Juli, anticipa que el seguiment serà nul. “Serà un dimarts totalment normal” explica. Al CEIP Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses, i tal com explica el president de l'AMPA, Gaspar Tarrida, s'espera que facin vaga les mestres d'infantil però no les de primària.

La meitat de professors de l'institut de Ripoll han decidit realitzar una protesta alternativa consistent en passar la nit al centre educatiu. Xavier Ruscalleda, portaveu dels mestres, explica que seran una vintena tot i que tenen el recolzament d'altres comanys que no s'hi podran sumar per temes personals.

"Fem aquest acte per desmarcar-nos de la vaga de demà" explica Ruscalleda. En aquest sentit considera que "no té sentit" que els sindicats facin una convocatòria de vaga sense iniciar un procés "escola a escola" per mobilitzar als docents. Tot i això es preveu que demà entre el 20 i el 25% dels professors de l'institut facin vaga. "Alguns se sumaran a les dues mobilitzacions" ha explicat Xavier Ruscallada. A més, al llarg del dia aturaran les classes per explicar als alumnes el sentit de la reivindicació.

Treball dicta els serveis mínims
Més enllà del possible seguiment, el Departament de Treball ha dictat els serveis mínims. Es preveu un funcionament normal a les urgències i a l'atenció dels malalts ingressats als hospitals mentre que la plantilla mínima als altres centres mèdics oscil·larà entre el 25 i el 50%. A les residències de gent gran es preveu el funcionament d'un dia festiu.

A les escoles hi haurà un mínim d'una persona de l'equip directiu i d'un auxilar administratiu. A més, en els centres d'ensenyament infantil i de primària caldrà un professor per cada quatre grups així com el 25% de la plantilla de les llars d'infants.

Cal recordar que la vaga no afecta als serveis de Rodalies i Regionals de Renfe ja que, tal i com passa amb AENA, el Govern espanyol els va excloure del decret. En canvi, si que afecta als Ferrocarrils de la Generaltat de Catalunya. En aquest sentit es preveu que funcioni un 25% dels combois del cremallera.

- Serveis mínims complets

 

Arxivat a:
Economia, vaga, funcionaris, crisi
Participació