Ogassa dóna un «sí» rotund a la independència amb un 41% de participació

El "sí" obté un 91% | La participació global al Ripollès s'enfila després de quatre onades al 29%

Redacció
20 de juny del 2010
Ogassa és el darrer municipi del Ripollès que se suma a les consultes.
Ogassa és el darrer municipi del Ripollès que se suma a les consultes. | Arnau Urgell
Ogassa és el darrer municipi del Ripollès que se suma a les consultes. Foto: Arnau Urgell

La consulta sobre la independència a Ogassa ha assolit un més que meritori 41,1% de participació a Ogassa tot i ser l'únic municipi del Ripollès que s'ha sumat a la quarta gran onada. El "sí" ha obtingut una victòria rotunda (91%) mentre que el "no" s'ha quedat amb un significatiu 7,2%.

Cal destacar que el bloc El Pati Descobert, d'un grup de politolegs de la UPF, havia pronosticat per Ogassa una participació del 42%. En aquest cas ho han clavat ja que el resultat ha estat només nou dècimes inferior. L'estmació s'elabora en base a una sèrie de paràmetres, com ara els resultats electorals anteriors de cada municipi, la participació electoral, la participació en referèndums, la comparativa amb municipis d'ubicació, població i comportament electoral semblants, etc.

Amb Ogassa hauran realitzat les consultes 18 dels 19 municipis de la comarca -només n'ha quedat fora les Llosses-. Globalment, i després de quatre onades, la participació ha estat del 28,9% -un total de 6.612 ripollesos han "decidit"- amb un resultat favorable a la independència del 95,1%. La radiografia indica que 6.253 habitants del Ripollès volen un estat propi per Catalunya.

Diumenge 20 de juny - 14:30
La participació arriba al 28% a les 2 del migdia
La participació a la consulta sobre la independència que se celebra aquest diumenge a Ogassa ja ha assolit el 28% a les dues del migdia. Concretament han votat 66 de les 236 persones que poden emetre el seu vot al llarg de la jornada. Un dels primers votants ha estat l'alcalde Ramon Tubert.

La barretina de Tubert no ha estat l'única que s'ha pogut veure al llarg del matí. I és que els Randellaires no han faltat a la seva cita amb les consultes. El grup ripollès de música d'arrel ha animat la participació als 18 municipis de la comarca on s'ha celebrat el referèndum sobre la independència de Catalunya.

Diumenge 20 de juny - 09:00
Ogassa serà el 18è municipi del Ripollès que se suma al moviment de consultes sobre la independència. Aquest diumenge 20 de juny, en el marc de la quarta gran onada de referèndums, el primer pis de l'edifici de l'Ajuntament acollirà la iniciativa que organitza Ogassa Decideix.

El col·legi electoral està obert de nou del matí a vuit del vespre i hi podran votar 236 persones. Miquel Bosch, membre de l'organització, ha explicat que no s'ha fet una campanya intensa i que no tenen previsions de participació. "Això sí, hem penjat cartells pel poble" afegeix. El consistori no ha debatut ni aprovat cap moció de suport però ha cedit el local.

Un grup de politòlegs de la UPF , que han estudiat a fons el fenomen de les consultes, ha pronosticat per Ogassa una participació del 42,4%. Una dada que s'elabora en base a una sèrie de paràmetres, com ara elsresultats electorals anteriors de cada municipi, la participacióelectoral, la participació en referèndums, la comparativa amb municipisd'ubicació, població i comportament electoral semblants, etc.

D'aquesta manera, i si no es produeixen novetats, les Llosses serà l'únic municipi de la comarca que no farà consultes. Entre el 13 de desembre, el 28 de febrer i el 25 d'abril, la participació es va situar en un 28,4% i un 95,2% de vots pel “sí”.

Un total de 488.501 persones de 44 municipis catalans podran votar a laconsulta sobre la independència del pròxim 20 de juny. En aquesta onada,24 comarques celebraran consultes almenys en un dels seus municipis ila comarca que n'acollirà més serà el Baix Llobregat, amb cincmunicipis. La localitat més gran a participar-hi serà Mataró, amb uncens de 101.576 persones majors de 16 anys. També destaca els casos de Cerdanyola del Vallès, Sitges, Falset i Bellver de Cerdanya. Amb aquesta consulta, sesuperaran la xifra dels 500 municipis –més de la meitat del total- quehauran celebrat consultes.

- Mésinformació del 20-J arreu de Catalunya
- Previsions de participació pel 20-J
- Totes les notícies de les consultes sobre la independència al Ripollès