Sant Joan «recupera» part de la muralla medieval

Oriol Nel·lo presideix la inauguració del parc de la Muralla, un projecte que forma part de la Llei de barris

per Redacció, 30 de maig de 2010 a les 10:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Molts santjoanins van assistir a la inauguració del parc de la Muralla. Foto: Arnau Urgell

La Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses ha guanyat des d'aquest cap de setmana un nou espai públic, el parc de la Muralla. Un dels projectes estrella de la Llei de barris al municipi i que aquest dissabte es va inaugurar amb la presència del secretari de Planificació Territorial del DPTOP, Oriol Nel·lo.

L'alcalde, Ramon Roqué, va qualificar l'espai com un “revulsiu per la Vila Vella”. Es tracta d'una peça que ja era contemplada com a verd públic, espai obert i zona verda en el Pla general d’ordenació Urbana de l’any 1987 i el Pla especial de la Vila Vella de 1997. Després d’haver-se realitzat dues fases d’excavacions arqueològiques i d’haver quedat al descobert restes de la muralla medieval i del S. XVIII, es va adaptar el projecte inicial als requeriments de la comissió de Patrimoni amb l’objectiu de destacar-ne les troballes.

El nou parc té dos nivells. La part superior està format un paviment dur ja que per aquest sector hi podran transitar els vehicles dels veïns que hi tenen garatge. A més, s’ha construït un pas de vianants que comunicarà el parc de la Muralla i el carrer Jussà. En canvi, la part inferior del parc té un paviment de sauló i gespa. Hi ha vegetació abundants i té uns uns miradors que permeten gaudir de la vista del terme en direcció sud.

En l'adequació de l'espai es van trobar dos refugis antiaeris adosats a la muralla del segle XIII. Tot sembla indicar que els van construir els mateixos veïns després del primer i únic bombardeig que va patir la població durant la Guerra Civil. “Sortosament mai es van haver d'utilitzar” va explicar Roqué.

L’obra ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el Departament Governació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. El cost total de l’obra ha estat de 259.651 euros dels quals l'Ajuntament només n'ha aportat un 6%. “Ha estat fruit d'un esforç col·lectiu” va destacar Oriol Nel·lo. A més, va recordar la importància de les intervencions en els barris en èpoques de dificultat econòmica pel servei que suposa a nivell de convivència. Tot plegat, pocs dies després que s'anunciés que la “tisorada” no afectaria la Llei de barris.

Ramon Roqué i Oriol Nel·lo van presidir la inauguració Foto: Arnau Urgell

 

Participació