Túnel de Toses: de la Xarxa Natura 2000 a «l'amenaça» de la tisora de la crisi

Malgrat que es desencalla la redacció dels projectes constructius ara cal estar pendent dels efectes de la retallada

per Arnau Urgell , 28 de maig de 2010 a les 09:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La declaració com a Xarxa Natura 2000 de les planes del Rigard ha encallat el projecte. Foto: ElRipollès.info

La redacció dels projectes constructius de la variant de Ribes de Freser i del túnel de Toses (N-260) s'ha desencallat. Així ho assegura l'alcalde ribetà, Marc Prat, després de dues reunions en les darreres setmanes -la primera de les quals amb el cap de Carreteres de l'Estat a Catalunya, Lluís Bonet-.

Des de la tardor de 2009 la Xarxa Natura 2000 havia aturat els treballs per dibuixar la traça final de la carretera. I és que l'ampliació de nous llocs d'interès comunitari (LIC) posteriors a la declaració d'impacte ambiental havia posat la infraestructura entre l'espasa i la paret. Una situació que des de la subdelegació del Govern espanyol a Girona qualificaven fa molts pocs dies d'autèntic atzucac.

Ara, el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) ha realitzat les seves aportacions al projecte i l'expedient ha passat al ministeri espanyol del ram. Posteriorment ha retornat al Ministeri de Foment per tal de reiniciar-se el procés.

El batlle ribetà, tal i com va fer fa pocs dies el subdelegat Francesc Francisco-Busquets, no es vol pronunciar sobre el fet si la “tisorada” pot afectar el projecte. En tot cas, el conseller Joaquim Nadal va citar l'Eix Pirinenc -que inclou a banda del túnel de Toses, el desdoblament entre Besalú i Figueres i les millores a la zona del Pallars entre altres- com una de les obres no prioritàries i que es podrien endarrerir.

Marc Prat, per la seva banda, “no vol tirar la tovallola” però es mostra realista i veu que és pràcticament impossible que es compleixin els tràmits sobre l'inici d'obres previst per finals de 2010 o inicis de 2011. “Segurament a final d'any encara ni s'haurà acabat el projecte constructiu” admet. Després s'obrirà el preceptiu període d'informació pública.

- Totes les notícies sobre el túnel de Toses

 

Participació