Set entitats ambientalistes demanen un Parc nacional al nord del Ripollès

La reclamació, que des del 2001 compta amb el suport del Parlament de Catalunya, es realitza en el marc del procés per determinar el futur de la muntanya de Sant Miquel

per NacióRipollès, 27 de maig de 2010 a les 07:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els ambientalistes volen que el PEIN de les capçaleres del Ter i el Freser sigui parc nacional. Foto: CEINR

Tres dies abans de la segona i definitiva sessió del procés participatiu per definir el futur de la muntanya de Sant Miquel de Setcases, set entitats ambientalistes han emès un comunicat per demanar que es declari com a Parc nacional -la màxima figura de protecció ambiental- l'actual espai d'interès natural (EIN) de les capçaleres del Ter i el Freser.

L'espai que actualment forma part del PEIN i de la Xarxa Natura 2000 té una superfície de més de 12.500 ha i s'estén per vuit municipis de les valls de Ribes i Camprodon tot i que més del 80% als termes de Queralbs i Setcases. Inclou bona part de la muntanya de Sant Miquel i la totalitat de la baga de Carboners.

Pels ambientalistes demanar ara, en el marc del procés participatiu, la declaració de parc nacional és la “conclusió lògica” tenint en compte que les amenaces a la “integritat” de l'espai perduren 18 anys després de l'aprovació del PEIN i vuit anys després d'una primera resolució del Parlament de Catalunya demanant una figura de protecció (parc natural o nacional). Posteriorment, l'any 2002 el Parlament va aprovar una segona resolució en el mateix sentit i es va presentar una proposta de delimitació de l'espai. Val a dir que els projectes per protegir el nord del Ripollès daten del 1932 amb el Regional Planning i del 1978 amb el Llibre Blanc de la Natura dels Països Catalans.

Segons les entitats signants -la majoria de les quals van aconseguir la tala de Carboners el setembre de 2009- (Grup de Defensa del Ter (GDT), Grup d’Estudi i Defensa de la Natura (GEDENA-Ripollès), AEMS-Rius amb vida (Associació d’Estudi i Millora dels Salmònids), Centre d’Educació Ambiental Alt-Ter, Associació Arç, Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST), “la declaració d'un parc nacional o natural no implicaria la pèrdua dels drets de pastura dels ramaders de Setcases, ni tan sols el de fusta i llenyes -en el cas de Parc Natural-.  i al contrari, reportaria molts més beneficis a tot l’ajuntament, i a tots els municipis de la Vall de Camprodon, la Vall de Ribes, i del Ripollès en general”.

Segona sessió del procés participatiu

Aquest dissate, a partir de les 11, la directora general de Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Núria Buenaventura, i el director general de Participació Ciutadana, Marc Rius, presentaran la segona jornada del procés participatiu. Posteriorment, l’enginyer tècnic forestal del Ripollès, Santi Farriol, i el coordinador d’X3 Estudis Ambientals, Xavier Sabaté, conduiran la sessió de treball i faran un breu resum de la sortida al bosc que els participants van fer en la primera jornada (15 de maig). Després, els assistents es dividiran en grups, posaran en comú els valors més importants del bosc, debatran sobre ells i faran noves aportacions.

- Portal del procés participatiu
- Nota de premsa del Departament de Relacions Institucionals i Participació
- Programa sessió 29 de maig (pdf)
- Notícies sobre la tala de l'obaga de Carboners

 

Participació