El Ball dels Pabordes de Sant Joan, element festiu d'interès nacional

Ho ha acordat el Govern aquest dimarts

Redacció
25 de maig del 2010
Ball dels Pabordes
Ball dels Pabordes | Arnau Urgell
Ball dels Pabordes Foto: Arnau Urgell

El Govern ha acordat aquest dimarts declarar el Ball de Pabordes de Sant Joan de les Abadesses element festiu patrimonial d'interès nacional. D'aquesta manera, la dansa de la Festa Major santjoanina s'inscriurà en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

El Ball dels Pabordes, se celebra el segon diumenge de setembre en honor al Santíssim Misteri des de l'any 1655, tot i que en un primer moment es feia el 24 de juny en honor a Sant Joan Baptista. D'origen religiós però d'arrelament profundament popular, s'ha mantingut al llarg dels anys amb una característica ben pròpia: ser un ball que té com a essència el seu caràcter senyorial. La voluntat de mantenir la tradició del Ball queda palesa amb el procés de reorganització en el qual el 23 de juny de 1934 fou aprovat el reglament pel qual s'hauria de regir a partir de llavors. Aquest reglament en conté una descripció ben detallada i s'ocupa de tots els aspectes del ball, la indumentària i la música.

El Ball dels Pabordes és interpretat a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses durant la Festa Major del Santíssim Misteri, que s'escau el segon diumenge de setembre, el diumenge a la tarda i el dilluns al vespre. També es balla en comptades ocasions extraordinàries a la vila -com el 75è aniversari de la recuperació de la dansa-, amb motius d'actes assenyalats, i encara més excepcionalment fora de Sant Joan.

Galeries de fotos
- Balldels Pabordes 2009 (Arnau Urgell)
- Balldels Pabordes 2008 (Arnau Urgell)

- 75è aniversari Ball dels Pabordes (1) (Xevi Mas i Lurdes López)
- 75è aniversari Ball dels Pabordes (2) (Xevi Mas i Lurdes López)