El Museu de Ripoll estrena la primera sala d'anòxia de l'Estat espanyol

Elimina qualsevol organisme que pugui afectar la conservació de les peces

Redacció
18 de maig del 2010
Francesc Francisco Busquets a davant de la cambra d'anòxia
Francesc Francisco Busquets a davant de la cambra d'anòxia | Arnau Urgell
Francesc Francisco Busquets a davant de la cambra d'anòxia Foto: Arnau Urgell

El Museu de Ripoll reobrirà les seves portes al nou edifici de can Budellés d'aquí a mig any. Tanmateix, aquest mateix dimarts, ha estrenat una de les seves joies, la primera cambra d'anòxia de l'Estat espanyol. Una instal·lació que serveix per eliminar tots els organismes -insectes, bacteris, virus... i les seves larves- de les peces de les col·leccions i evitar, d'aquesta manera, problemes en la seva conservació.

Aquest dimarts al matí s'hi estaven col·locant les primeres peces per realitzar l'estrena del procés d'esterilització, que té una durada de dues setmanes. A la cambra s'hi injecta hidrogen per tal d'expulsar l'oxigen i, a més, es reprodueixen les condicions de temperatura i humitat que tindran les peces quan s'exhibeixin. D'aquesta manera, s'evita que al cap de poc temps nous organismes les puguin “colonitzar”.

El Museu de Ripoll és el primer de l'Estat que té aquest equipament que ha instal·lat una empresa francesa. En les properes setmanes serà el torn del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). “Per poc ens hi hem avançat” ha reconegut l'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà. La cambra estarà a disposició d'altres museus i particulars i això permetrà rendibilitzar-ne la inversió. “Podrem fer negoci” ha admès.

Només manca el projecte museogràfic
La presentació de la sala d'anòxia s'ha realitzat en el marc d'una visita d'obres que ha comptat amb el subdelegat del Govern espanyol, Francesc Francisco Busquets. Teresa Jordà ha explicat que d'aquí a dues o tres setmanes finalitzaran els darrers treballs de la segona i tercera fase de l'equipament -les instal·lacions i els acabats exteriors-. Ara només manca concretar i instal·lar el projecte museogràfic. El conjunt del Museu de Ripoll, que es preveu inaugurar el mes de novembre, costarà a l'entorn de 5 milions d'euros. Abans de l'estiu, es realitzarà una jornada de portes obertes.

Galeries de fotos

- Visita d'obres amb Francesc Francisco Busquets (maig 2010)
- Visita d'obres amb el conseller Joan Manuel Tresserras (abril 2009)

Franscesc Francisco Busquets i Teresa Jordà al futur auditori del Museu de Ripoll. Foto: Arnau Urgell