Una casa amb 3 presidents

Ernest Benach descobreix una placa a la casa Solanell, família que va donar els dos presidents de la Generalitat d'origen ripollès

Redacció
16 de maig del 2010
El president Benach observa la placa que recorda els dos presidents ripollesos.
El president Benach observa la placa que recorda els dos presidents ripollesos. | Arnau Urgell
El president Benach observa la placa que recorda els dos presidents ripollesos. Foto: Arnau Urgell

“Darrera les façanes s'amaguen moltes històries”. Són paraules del filòleg Jordi Mascarella que, breu però concís, va glosar la importància de la família Solanell en la història del Ripollès i de Catalunya. Un cognom que hores d'ara és desconegut per la gran majoria de ripollesos -la família pràcticament es va "extingir" al segle XIX- però que ha donat a la comarca els seus dos únics presidents de la Generalitat.

Un tercer president -en aquest cas del Parlament-, el reusenc Ernest Benach, va ser l'encarregat, juntament amb l'alcaldessa Teresa Jordà, de destapar una placa que recorda aquesta família de la petita noblesa. Un record que es renova -anteriorment ja n'hi havia hagut una altra- justament l'any que es compleix el tercer segle del nomenament de Francesc Antoni de Solanell i de Montellà com a president -ho va ser en plena Guerra de Successió, 1710-1713-. Abans, ho havia estat Climent de Solanell i de Foix (1698-1701).

Posteriorment, el president Ernest Benach es va desplaçar a la sala Abat Senjust per inaugurar oficialment la 39a Mostra Filatèlica i Numismàtica de Ripoll dedicada enguany al 150è aniversari de les Vedrunes. En aquest sentit es van presentar dos segells, un per commemorar l'arribada de cinc monges Carmelites a la capital del Ripollès fa quinze dècades i un altres pels tres segles del nomenament d'Antoni de Solanell com a president de la Generalitat.

Ernest Benach i Teresa Jordà descobrint la placa de casa Solanell Foto: Arnau Urgell