L'Associació de Pastors del Ripollès es presenta per la Festa de la Llana

Ripollès Desenvolupament organitza un esmorzar amb productes de la comarca

Redacció
14 de maig del 2010
El Consorci Ripollès Desenvolupament participarà un any més a la Festa de la Llana i el Casament a Pagès que se celebra aquest diumenge 16 de maig. En aquest sentit ha organitzat un esmorzar -de 8:30 a 11:30- amb productes de la comarca en el qual es podrà escollir entre quatre tiberis: xai amb mongetes; llangonisseta amb seques; cap i pota de vedella o poltre de muntanya amb trumfa.

A continuació, cap a les 12:10, es farà la presentació de la recent creada Associació de Pastors del Ripollès, a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll. L'agrupació està formada per pastors de la comarca que pretén identificar l'ofici i dotar-lo d'un valor afegit al producte produït (els xais i els cabrits del Ripollès). Està formada per deu pastors procedents d'arreu de la comarca.

Un dels objectius és diferenciar el xai i el cabrit que ha estat ben alimentat i que ha pasturat per la comarca, del xai i el cabrit del mercat convencional i d'importació. Per això s’ha sol·licitat al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural una marca de qualitat per a la carn d’oví i cabrum del Ripollès.

Amb la marca es vol garantir al consumidor que es compleix un programa de control i certificació de la carn, garantint una traçabilitat des del naixament fins al punt de venda del producte, i controlat per una entitat de certificació externa (Entitat d’Inspecció i Certificació de Girona, S.L)

A més, els membres de l'Associació volen que es posi en valor la feina del pastor en el moment en què es parla de paisatge, i recordar que són essencials per a mantenir les zones de pastura i els boscos nets, tal i com s'ha fet tradicionalment.