Vallfogona balla diumenge el Roser i inaugura l'Escoleta

Diumenge ple d'actes festius

Redacció
07 de maig del 2010
Ball del Roser.
Ball del Roser. | Arnau Urgell
Ball del Roser. Foto: Arnau Urgell

Vallfogona de Ripollès aprofitarà la Festa del Roser per inaugurar oficialment la llar d'infants municipal l'Escoleta, que va entrar en funcionament a inicis de curs. L'acte, que començarà a les dotze del migdia, comptarà amb la presència del director dels serveis territorials d'Educació, Andreu Otero, i del diputat de la Diputació de Girona, Joan Planyella.

La llar d'infants ofereix 15 places per mainada entre 0 a 3 anys. Està ubicada a la planta baixa de la rectoria i han calgut 140.000 euros per posar-la en funcionament. El consistori vallfogoní ha comptat amb les subvencions dels departaments d’Educació i de Política Territorial i Obres Públiques i de la Diputació de Girona.

La inauguració, que coincideix amb una jornada de portes obertes, s’afegeix al programa de la Festa del Roser que tradicionalment se celebra el segon diumenge de maig. Al llarg del matí se celebrarà el sisè Concurs de Pintura Ràpida amb l'església de la Salut com a protagonista i el dinar de germanor de la trobada dels nascuts fa 60 anys. El plat fort arribarà a la tarda, a partir d’un quart de cinc, amb la cercavila amb el gegant Plafalgars amb els grallers i timbalers vallfogonins fins a la plaça de la Vila. Allà, els nens i nenes de l'Escola i l'Escoleta representaran El Petit Príncep, es lliuraran els premis del concurs de pintura i amb la cobla Pirineu s’interpretarà el ball del Roser i sardanes. Durant tot el dia l’AMPA vendrà flors i pastissos.

La història del Ball del Roser
El Ball del Roser de Vallfogona del qual es té constància que ja es ballava al darrer terç del segle XVII té el seu origen en el traspàs de càrrecs dels pabordes de la Confraria del Roser originària del s. XIV. Hi havia quatre pabordes i quatre pabordesses: dues parelles de la vila (una de casats i una de solters) i dues parelles de pagès (també una de casats i una de solters). Eren els organitzadors de la festa del Roser.

Els pabordes passaven per Pasqua a cantar els Goigs de la Mare de Déu del Roser per recollir finançament per pagar els músics i demés despeses del dia de la festa. El dia abans tots anaven a engalanar l'església. El dia del Roser, el segon diumenge de maig, tots, però sobretot les pabordesses, estrenaven vestit i sabates per ballar la dansa després de l'ofici de missa major i a la tarda.

En els darrers anys, el ritual dels pabordes ja s'havia perdut i el ball havia quedat reduït a la seva mínima expressió. Per això al 1998 es va fer amb l'ajuda del mestre de dansa Carles d'Abàsolo un treball de recuperació del Ball del Roser tal com el ballaven el segle passat: no sols els passos i figures del ball sinó també la indumentària de gala de l'època (barret de copa i gambeto per als homes i vestit llarg i caputxa per a les dones). També s'ha fet una nova instrumentació per enriquir encara més el patrimoni musical del ball.

Programa complet de la Festa del Roser
Inauguració oficial de l'Escoleta (12:00)
Missa a l'església de la Salut (13:00)
Dinar dels nascuts a Vallfogona fa 60 anys (14:00)
Cercavila amb el gegant Plafalgars fins a la plaça de la Vila (16:15)
A continuació, representació d'“El petit príncep”, veredicte del concurs de pintura ràpida, Ball del Roser i sardanes amb la cobla Pirineu

- Cartell i programa (pdf)