Sant Eudald, adéu siau

Redacció
13 de maig del 2010
576_1273485100andrmines
576_1273485100andrmines | Adrià Costa
Tot té un principi i un final. I també li arriba a Sant Eudald 2010. Avui dimecres és el sisè i darrer dia d'una Festa Major que ha comptat amb el benaplàcit de Sant Pere ja que, malgrat que han caigut quatre gotes pràcticament cada dia, ho ha fet en unes hores on no ha afectat cap activitat. Tot un èxit.

Per aquest dimecres les previsions meteorològiques no són massa bones. El programa del darrer dia té tres plats forts: la tornaboda a la font d'en Jordana, les havaneres a la plaça de la Lira i el castell de focs des de la plana d'Ordina per dir, ara sí, "Sant Eudald fins l'any que ve".

La sardana d'honor ha ocupat totala plaça de l'Ajuntament Foto: Arnau Urgell

Dimarts 11 de maig - 13:44
Un sol esplèndid il·lumina la diada de Sant Eudald
Un sol esplèndid ha volgut acompanyar la festa patronal de Sant Eudald. Centenars de ripollesos han omplert el Monestir de Santa Maria per participar a l'ofici solemne. Després, la ballada de la Guinedell i en Guifré, però sobretot la sardana d'honor han completat els actes més tradicionals d'aquest penúltim dia de Festa Major.

La sardana d'honor s'ha dedicat enguany a les Vedrunes que celebren el 150è aniversari de l'establiment a Ripoll. Amb la presència de bona part dels regidors i de les responsables del centre educatiu religiós, la rotllana ha omplert tota la plaça de l'Ajuntament.

La tarda serà plena d'activitats amb sardanes, el concert de Festa Major de la Selvatana al pavelló o els titelles i pallassos a la plaça Sant Eudald. La darrera nit de festa tindrà com a protagonistes els Virus que ompliran de música la Lira. Demà dimecres, parc infantil, tornaboda, havaneres i castell de focs suposaran la traca final a sis dies de Sant Eudald 2010.

- Galeria de fotos actes patronals (Arnau Urgell)

La baixadad'andròmines va reunircentenars de persones al carrer delBisbe.Foto: Adrià Costa

Dilluns 10 de maig - 09:00
La Fórmula 1 de Sant Eudald
El mateix dia que Montmeló acollia el Gran Premi de Fórmula 1, Ripoll vivia la primera edició de la baixada d'andròmines. Fins a onze equips van participar en una competició que va atraure centenars de persones en el recorregut format per la plaça del Monestir i el carrer del Bisbe.

El Tro Blau es va endur la victòria de la gran novetat d'aquesta Festa Major amb una mitjana 40,1''. A tant sols cinc dècimes es va situar l'andròmina -o bòlid- de la Comi que, a més, va ser l'únic equip capaç de rebaixar la barrera del 40'' en una de les dues baixades. En tercer lloc es va classificar l'enorme con de Construccions C-17 amb una mitjana de 43''. Els tres primers classificats van aconseguir superar els 20 km/h baixant pel carrer del Bisbe.

L'entrega de premis serà el proper dimecres a la tarda a la mitja part de les Havaneres juntament amb els guanyadors dels campionats intensius de parxís i botifarra. També tindran guardó l'equip Més Gas (premi tècnic) i les Racing Flamenques i Olé (premi originalitat).

L'altre plat fort de la tarda va ser la Dansa dels Clavells que va omplir la plaça de l'Ajuntament. Abans, els pabordes van anar amb cercavila a buscar les pabordesses a casa seva. Aquest dilluns es viurà una treva festiva ja que només se celebran dos actes: màgia a la tarda i concert "de pagès" amb en Carles Belda i els Badabadoc així com l'Orquestra Mitjanit. Tanmateix la festa tornarà amb tota la força aquest dimarts, dia de Sant Eudald, i s'allargarà fins al dimecres a la nit.

Ramon Prat és un dels pabordes de la Dansa dels Clavells. Foto: Adrià Costa

Classificació baixada d'andròmines
1. El Tro Blau
2. La Comi Racing Team (volta ràpida)
3. Construccions C-17

Premi tècnic: Més Gas
Premi originalitat: Racing Flamenques i Olé

-Galeria de fotos de la baixada d'andròmines(Adrià Costa)
-Galeria de fotos de la Dansa dels Clavells  (Adrià Costa)

Els Diables van omplir de foc elBarri Vell. Foto: Arnau Urgell

Diumenge 9 de maig - 13:15
Sant Eudald crema Ripoll
Dissabte de cultura popular a la Festa Major. A la tarda, trobada gegantera amb les colles de Palamós, Sant Antoni de Vilamajor, les Borges Blanques, Palau Solità i Plegamans i Matadepera. Menció especial pel Plafalgars de Vallfogona que sortia del seu municipi per segona vegada -era la primera vegada que "baixava" a la capital-. A més, com no podia ser d'altra manera, en Guifré i la Guinedell van exercir d'amfitrions.

A la nit, els Diables de Ripoll -acompanyats dels de Rubí i Puigcerdà- van omplir el Barri Vell de foc. Malgrat les previsions pessimistes que hi havia abans de començar la Festa Major, el temps està respectant, de moment, totes les activitats. Després del correfoc la música va ser protagonista amb triple proposta: orquestres a la Lira, concert del col·lectiu Rekiem a la plaça Sant Eudald i nit de DJ rurals a la sala Eudald Graells.

Per aquest diumenge hi ha dos dels plats forts de la Festa Major. A les cinc, Dansa dels Clavells a la plaça de l'Ajuntament. Més tard se celebrarà una de les grans novetats de Sant Eudald 2010: la primera baixada d'andròmines. A la nit, serà el torn del tradicional concert de grups locals amb la presència de Vinil, Mecatxis, Band Damm i Martell Roig. Demà dilluns, treva festiva durant el dia. A la nit, la "nit a pagès" amb en Carles Belda i l'Orquestra Mitjanit marcarà l'inici d'una traca final que enguany s'allargarà dos dies.

- Galeria de fotos dels gegants i les sardanes (Arnau Urgell)

El gegants de Ripoll han rebut lavisita del Plafalgars de Vallfogona. Foto: Arnau Urgell

Dissabte 8 de maig - 13:00
Sant Eudald per sis

Quatre gotes mal comptades i una sensació acusada de fred no van aigualir la primera nit de Festa Major de Sant Eudald. Una gernació va ocupar fins a altes hores de la matinada l'espai comprès entre les places de Sant Eudald i la Lira. De fet, una de les principals novetats d'enguany és que s'ha comprimit l'espai nocturn de festa i això augmenta la percepció d'assistència.

En absència de pregó oficial -potser els de la inauguració de la Lira ja van fer aquesta funció- l'inici de la festa el van marcar els versots dels Diables i la seva impressionant traca. Després del sopar de jovent, que va reunir més de 200 comensals, l'activitat es va repartir entre les bandes clòniques -alters egos dels Beatles, els U2 i els Rage Against the Machine- i la Festa Flaix FM. El dance de la coneguda radiofórmula -que no arriba al Ripollès tal i com van recordar els punxadiscos- va fer petita la carpa de la plaça Sant Eudald plena d'un públic molt jove.

Aquest dissabte és el torn de la cultura popular, amb la trobada gegantera -que sortirà a les quatre des de la plaça vila de Prada-, les sardanes i el correfoc -a partir de les 11 a la plaça de l'Ajuntament-. A la mitjanit doble proposta musical, la nit de rock del col·lectiu Rekiem a la plaça Sant Eudald i els concerts amb les orquestres Gramola i la Banda Puig a la Lira.

Inauguració de la Lira amb Enric Pérez, Mireia Mata, Enric Vilert, Jordi Ausàs, Teresa Jordà, Carles Bassaganya i, al fons, Eudald Casas. Foto: Adrià Costa

Divendres 7 de maig - 08:00
Ripoll recupera la Lira trenta anys després del seu tancament
Del desembre de 1980 al maig de 2010 la Lira ha viscut trenta anys sense vida, amb diversos projectes fallits i la sempre present polèmica social i política. La vigília de la Festa Major de Sant Eudald ha servit per, en paraules del conseller de Governació Jordi Ausàs, “tancar una carpeta”.

Punt final a aquest llarg i costerut procés -tot i que encara manca posar a punt la sala polivalent soterrània i el bar- i, de fet, cirereta del pastís de la renovació del Barri Vell. Un concert de l'Orquestra de l'Empordà i els parlaments del regidor d'Urbanisme, Eudald Casas; el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert; l'alcaldessa Teresa Jordà i el mateix conseller Ausàs van servir per beneir la plaça i la passera de la Lira.

El conseller de Governació va destacar la nova plaça de la Lira com un espai públic amb “enormes possibilitats” per Ripoll perquè el fet de ser cobert “resguarda” les activitats, un fet especialment destacat a les comarques de muntanya. Ausàs va considerar l'aposta del consistori com a “ambiciosa” i va recordar que ja l'havia visitat en l'acte d'obertura de la Fira de les 40 hores quan va entrar en funcionament de manera provisional però sense passera.

L'alcaldessa Teresa Jordà va recordar que l'espai recuperaria “part de la vida” que havia tingut durant dotze dècades. El 1872 es va crear l'Acadèmia Catòlica -més coneguda com la Lira- i que va esdevenir un dels principals punts de la vida social ripollesa fins a l'any 1980. En els darrers anys de vida havia acollit gran part de les entitats locals com el Club de Futbol Ripoll, el Centre Excursionista, el Club d'Escacs, la Coral la Flor de Maig o l'Agrupació Teatral Marià Font entre d'altres. “Posem punt final a un espai que ha resultat polèmic” va admetre Jordà.

Per la seva banda, el regidor Eudald Casas, va evocar el “moment fatídic” del desnonament -fins i tot diversos ripollesos es van encadenar a les taules- i els diversos projectes d'aquestes tres dècades: fer-hi el teatre municipal, pisos de protecció oficial o una plaça amb aparcaments i locals comercials.

El projecte, que ha costat 2,2 milions d'euros -preu que no inclou la compra i l'enderroc de l'antic edifici-, ha comptat amb el finançament del Departament de Governació i de la Diputació de Girona. El seu president, Enric Vilert, va subratllar que havia estat una de les inversions més importants en un municipi que havia realitzat la seva adminstració.

- Nota de premsa del Departament de Governació

Un concert de l'Orquestra de l'Empordà va servir per inaugurar la Lira. Foto: Adrià Costa Foto: Adrià Cost

Dijous 6 de maig, 09:00
La inauguració de la Lira, aperitiu de Sant Eudald 2010
Després de l'estrena oficiosa per la Firade les 40 Hores , la Festa Major de Sant Eudald servirà perinaugurar oficialment tant la plaça com la passerade la Lira . I de nou, es farà amb la presència del conseller deGovernació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs.

L'acte protocol·lari -en el qual també hi haurà l'alcaldessa de Ripoll,Teresa Jordà, i el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert-servirà aquest dijous com a aperitiu de Sant Eudald, un any en la qual no hi haurà pregó oficial. Començarà a les setde la tarda amb un concert de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà icontinuarà amb els parlaments de les autoritats i una copa de cava percelebrar l'estrena. Les tres administracions han contribuït a finançarunes obres que han tingut un cost global de 3,6 milions d'euros.

A partir de l'endemà, comencen sis dies de festa. A banda de l'allargament fins dimecres destaquen com a principals novetats la baixada d'andròmines-diumenge a la tarda- o la Festa Flaix FM de divendres a la nit. El tret d'inici el donaran els versots i la traca dels Diables de Ripoll i destaquen altres actes com el Correfoc, la cercavila gegantera, el concert de bandes clòniques i de grups locals o els de Virus i el grup de Carles Belda. El punt final el marcarà dimecres la tornaboda i el castell de focs artificials des d'Ordina.

Galeries de fotos 2010
- Actes patronals (Arnau Urgell)
-Baixada d'andròmines(Adrià Costa)
-Dansa dels Clavells  (AdriàCosta)
- Trobada gegantera i ballada de sardanes (Arnau Urgell)
- Traca i correfoc (Pep Ribal i Arnau Urgell)
- Inauguració de la Lira (Adrià Costa)

Galeries de fotos 2009
-Cercavila de gegants(Arnau Urgell)
-Tornaboda a la font d'en Jordana(Adrià Costa)
-Parc infantil(Adrià Costa)
-Concerts de festa major(Arnau Birba/Quimera Solucions Visuals i Arnau Urgell)
-Correfoc (Arnau Urgell)
-Dansa dels Clavells(ElRipollès.info)
-V Trobada de MúsicaTradicional del Ripollès

Galeries de fotos 2008
- Concert de Betagarri(Arnau Birba/Quimera Solucions Visuals)
-Castell de focs(Arnau Urgell)
-Festa Major de música i aigua(Arnau Urgell)