Ripoll serà la Capital de la Cultura Catalana l'any 2013

El regidor de Cultura ha anunciat que treballaran per tal que l'UNESCO declari la portalada del Monestir patrimoni de la humanitat

Redacció
19 d'abril del 2010
Ripoll serà Capital de la Cultura Catalana l'any 2013
Ripoll serà Capital de la Cultura Catalana l'any 2013 | Arnau Urgell
Ripoll serà Capital de la CulturaCatalana l'any 2013 Foto: Arnau Urgell

La vila de Ripoll ha estat escollida com a Capital de la Cultura Catalana 2013, segons que ha informat avui Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana. Una sol·licitud que el ple de la capital del Ripollès havia cursat per unanimitat el passat desembre .

Els tres eixos principals de la capitalitat cultural seran Ripoll com a bressol de Catalunya, la indústria del ferro (la farga catalana, indústria dels claus, reixes i armes de foc) i la del tèxtil.

Ripoll 2013 serà la desena Capital de la Cultura Catalana, segons que ha decidit un jurat constituït per Anna Maria Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra, i Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló.

La capital del Ripollès succeirà a Tarragona (2012), Escaldes-Engordany (2011) i Badalona (2010). Anteriorment també havien estat capitals culturals Figueres, Perpinyà, Lleida, Amposta, Esparrega i Banyoles.

Aconseguir que la portalada sigui patrimoni del a humanitat

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Ripoll, Ramon Prat, ha expressat la gran satisfacció per l'elecció. "Ho esperàvem i hem treballat molt per aconseguir-ho" ha explicat. Ara caldrà començar a preparar els actes i per aquest motiu es constituirà una comissió.

"Recuperarem durant un any la capitalitat que la vila va exercir a l'edat mitjana" ha afirmat Prat. Tot i que no ha volgut avançar cap dels actes que es comencen a plantejar si que ha anunciat la intenció de recuperar l'objectiu que l'UNESCO declari la portalada de Ripoll com a patrimoni de la humanitat.

Controvèrsia a les xarxes socials
Arran de la publicació de la notícia a la xarxa social Facebook, s'ha produït una certa controvèrsia entre el regidor de Cultura, Ramon Prat, i el de Convergència i Unió, Xavier Cima. Cima ha recordat que el seu grup va presentar el juliol de 2007 una moció per demanar la capitalitat del 2009. Per la seva banda, el regidor republicà, ha contraatacat dient que ja s'havia proposat en el si de la Comissió Abat Oliba però que algun dels integrants havia "filtrat" la informació als convergents.

- Web de la Capital de la Cultura Catalana
- Controvèrsia entre els regidors Ramon Prat i Xavier cima al Facebook