L'Escola Taller de Ripoll s'afronta a la desaparició

La consellera de Treball vol suprimir tots els centres del Principat | La decisió també afecta l'Escola d'Oficis i el Taller Ocupacional

Redacció
07 d'abril del 2010
Els alumnes de l'Escola Taller a la inauguració dels rentadors de can Pòlit.
Els alumnes de l'Escola Taller a la inauguració dels rentadors de can Pòlit. | Consorci Alba Ter
Els alumnes de l'Escola Taller a la inauguració dels rentadors de can Pòlit. Foto: Consorci Alba Ter

La consellera de Treball, Mar Serna, ha decidit que les escoles taller -que formen laboralment joves de 16 a 24 anys sense graduat escolar- tanquin les portes al mes de juny. Argumenta que tenen un elevat cost, un baix índex d'inserció laboral i que estan encaminades al sector de la construcció, molt afectat per la crisi.

La decisió suposarà, si no hi ha marxa enrere, el tancament del centre de Ripoll que també compta amb una escola d'oficis -per joves amb el graduat d'ESO- i un taller d'ocupació -per majors de 25 anys-. La directora del centre, Roser Roca, es mostra molt pessimista tot i que porten mesos mobilitzant-se. “Tenim el recolzament dels sindicats, de bona part dels partits i del Col·legi d'Educadors Socials” explica.

Més de 20 anys d'Escola Taller

L'Escola Taller de Ripoll es va crear fa 22 anys i va ser una de les primeres de Catalunya. Hores d'ara ofereix tres mòduls -pintura, paleta i instal·ladors de llum, calefacció, aigua i soldadura- i un total de 24 places. Els sis primers mesos els alumnes tenen una petita beca i després l'Ajuntament els hi fa tres contractes de formació de sis mesos -almenys dues hores de la jornada laboral les dediquen a tasques formatives com riscos laborals o la preparació per obtenir el graduat escolar-. L'equip de formació dels tres centres està format per una directora, un director tècnic, una administrativa i cinc monitors (un per mòdul).

Les escoles taller tenen tres grans funcions: formar joves que han tingut fracàs escolar; intentar la seva inserció laboral així com realitzar obres per a la comunitat -enguany han rehabilitat els rentadors de can Pòlit -es va inaugurar aquest divendres-, han realitzat la il·luminació d'un tram de la ruta del Ferro i han treballat en els vestidors del pavelló i el camp de futbol-.

Roser Roca no entén els arguments de la consellera Serna. “Fins abans de la crisi la inserció superava el 90%” explica. A més, recorda que el mòdul de l'Escola d'Oficis és sobre energies renovables mentre que el Taller d'Ocupació -té el projecte assegurat fins al desembre- està destinat a la rehabilitació. “Fa temps que no només ens dediquem a la construcció com vol fer creure la consellera” afegeix.

Teresa Jordà ho considera una “bestiesa”

L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, considera molt negatiu el més que probable tancament de les escoles taller. “És una bestiesa” s'exclama. “Tot i que no tenim la comunicació oficial en tinc constància ja que formo part del consell d'administració del Servei d'Ocupació de Catalunya” ha explicat a ElRipollès.info. Considera que han realitzat una “gran tasca” i que s'ha d'evitar que desapareguin. En aquest sentit afirma que “no descarta que es puguin modificar ja que potser ara no és el millor moment per formar paletes”.

Jordà, que presideix la comissió de Promoció Econòmica i Ocupació de la Federació de Municipis de Catalunya, explica que l'organisme municipalista ha aprovat una resolució en contra del tancament que s'enviarà en forma de mocions als diversos municipis afectats. La directora, Roser Roca, assenyala que ajuntaments com Lleida intentaran salvar-la encara que Treball retiri tot el finançament però que això és impossible en el cas de Ripoll. "Només hi haurà quinze places a l'Aula d'Hostaleria com a única possibilitat formativa pels joves sense graduat escolar" conclou.

Teresa Jordà es mostra totalment en contra del tancament de l'Escola Taller. Foto: Consorci Alba Ter