L'àrea d'aportació de la Coromina del Bac de Sant Joan ja és història

El contenciós de Girona la va declarar il·legal el maig passat

Redacció
09 d'abril del 2010
L'àrea d'aportació pràcticament demolida
L'àrea d'aportació pràcticament demolida | Pere Villanueva
L'àrea d'aportació pràcticament demolida. Foto: Pere Villanueva

L'àrea d'aportació de residus de la Coromina del Bac de Sant Joan ja ha passat a la història. Al llarg d'aquesta setmana s'ha procedit a realitzar els treballs de demolició tal i com ordenava la sentència 255/09 del jutjat contenciós administratiu que el passat mes de maig va declarar il·legal la instal·lació. L'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, ha explicat que, de moment, no s'ha detectat cap conducta incívica però que els primers dies sense l'àrea estaran molt alerta. Cal recordar que la demolició ha arribat pocs dies després d'inaugurar la deixalleria comarcal al polígon de cal Gat.

L'àrea d'aportació, construïda en l'anterior mandat municipal, servia per llençar-hi les escombraries fora de l'horari que marca el model porta a porta. Està situada al costat est del giratori de la gasolinera i la Vila Icària. Tanmateix un grup de veïns de la zona va interposar un recurs contra el consistori governat per Esquerra pel fet que la parcel·la no estigués qualificada com a àrea de serveis municipals sinó com a equipaments. El contenciós va estimar que una àrea d'aportació no es pot considerar un equipament i, en conseqüència, la va declarar il·legal.

Tres petites àrees d'aportació
A banda de l'obertura de la deixalleria i la clausura de l'àrea de la Coromina del Bac, el consistori santjoaní està acondicionant amb uns tancaments de fusta tres petites àrees per tal que els disseminats hi llencin les escombraries.

Concretament estan situades al trencant del mas Nogué, al trencant de la cooperativa del SAT Sant Antoni de la Miranda; al polígon industrial de cal Gat i al trencant del tennis. Aquestes quatre àrees d’aportació tenen unes dimensions de 50 metres quadrats i estan construïdes amb pals de fusta tractada i un paviment de formigó.

També s’instal·laran dos armaris de fusta tractada amb contenidors a dins, un a la Plana i l’altra a la Pujada de Sant Antoni, per facilitar la realització del porta a porta a les persones dels disseminats de Comafreda i de Baga Avall.

Supressió progressiva de la deixalleria mòbil
Per altra banda, i en motiu de l’obertura de la nova deixalleria, es disminuirà de forma progressiva el servei de la deixalleria mòbil. El mes d'abril continuarà venint dues vegades al mes però al maig i al juny només vindrà un cop al mes. Finalment al juliol ja no s’oferirà més aquest servei.

A partir del mes de juny, l’últim dilluns de cada mes, s’oferirà un nou servei de recollida porta a porta de l’oli domèstic brut. Només caldrà deixar l’oli dins de qualsevol tipus d’envàs de plàstic o vidre al carrer en l'horari habitual del porta a porta.

Finalment, l'Ajuntament de Sant Joan recorda que a la nova deixalleria local també s’hi poden dipositar les escombraries domiciliàries degudament separades.

L'àrea d'aportació, mesos abans de la demolició. Foto: Pere Villanueva