El ministre espanyol de Treball, de visita al Ripollès

Redacció
31 de març del 2010
Celestino Corbacho ha aprofitat la seva visita a Camprodon per comprar embitit.
Celestino Corbacho ha aprofitat la seva visita a Camprodon per comprar embitit. | Adrià Costa
Celestino Corbacho amb l'alcaldeEsteve Pujol, aquest migdia a Camprodon. Foto: Adrià Costa

El ministre espanyol de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, ha estat aquest dimecres al Ripollès on ha visitat diverses obres finançades totalment o en part per l'Estat. Es tracta de la segona presència d'un ministre del Govern espanyol a la comarca en l'època contemporània després de la de José Bono l'any 2005 a Ripoll.

Corbacho primer ha visitat Sant Joan per visitar el remodelat Palau de l'Abadia i l'Ajuntament. Després s'ha traslladat a Camprodon on ha anat al Museu Isaac Albéniz, ha vist d'una llambregada les obres finançades pel FEIL -la plaça Espanya i els Quatre Cantons- així com la remodelació de l'Ajuntament. A la vila camprodonina -acompanyat per la plana major dels socialistes ripollesos i per la diputada Manuela de Madre- no ha desaprofitat l'ocasió per treure el cap per alguna botiga i comprar embotits.

Reformes sí, però
Corbacho ha reiterat que hi haurà reformes però que aquestes no es faran "per indicació del Banc d'Espanya"' sinó negociades en l'actual procés de diàleg social obert. En aquest sentit ha dit que confia que al mes d'abril pugui haver-hi algun tipus d'acord en aquesta matèria.

Pel ministre socialista el govern no respondrà a la proposta de crear nova ocupació "precaritzant" el mercat perquè aquesta "no és la via". En la diagnosi que fa Corbacho de la situació econòmica, actualment, són determinants dos factors: transmetre confiança als mercats i que els bancs obrin l'aixeta del crèdit.

Repescar els fons d'immigració
Celestino Corbacho també ha afirmat que estan en converses amb el Ministeri d'Hisenda amb l'objectiu de que la retallada en la partida destinada a fons per polítiques d'immigració sigui menor. La proposta actual dins de la línia del denominat "ajustament del pressupost" és de 30 milions d'euros ha aixecat crítiques de comunitats i de municipis. Tot i que el Govern espanyol, segons el ministre, està intentant augmentar la quantia per aquesta finalitat, Corbacho si que ha llançat un missatge per les comunitats: "Fa uns mesos es va tancar un acord de finançament i ara és la hora que fixin també prioritats i deixin de fer unes coses i en facin unes altres".

El ministre ha assegurat que entén "perfectament" la preocupació que aquesta retallada ha provocat entre els alcaldes perquè reben "la pressió directa de la gent". Corbacho, que prové del món municipal, admet que gran part del problema ve del sistema de finançament local "inadequat pels serveis que presten".

Celestino Corbacho ha aprofitat la seva visita a Camprodon per comprar embitit. Foto: Adrià Costa