La deixalleria de Sant Joan, enèsima picabaralla entre el PSC i Esquerra

La directora de l'Agència de Residus inaugura divendres l'equipament

Redacció
26 de març del 2010
Deixalleria de Sant Joan.
Deixalleria de Sant Joan. | DMAH
Deixalleria de Sant Joan. Foto: DMAH

La directora de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Genoveva Català, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, i l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, han inaugurat aquest matí la deixalleria d’aquest municipi del Ripollès.
 
L’equipament és titularitat del Consell Comarcal i donarà servei als 3.589 habitants de Sant Joan de les Abadesses. Es tracta d’una deixalleria del tipus bàsic, que s’organitza al voltant d’una esplanada de circulació on hi ha col·locats els diferents contenidors. L’ARC va atorgar una subvenció de 171.393 euros a l’Ajuntament, mitjançant l’ordre d’ajuts anual destinats a la implantació de deixalleries, per a la seva construcció.

La inauguració ha vingut acompanyada de l'enèssima picabaralla entre el grup municipal d'ERC, a l'oposició, i l'equip de govern socialista. Els republicans van emetre una nota de premsa en què afirmaven que la deixalleria arribava amb tres anys de retard. L'alcalde, Ramon Roqué, ha contestat dient que la culpa és d'ERC ja que la instal·lació s'havia planificat en un espai que urbanísticament estava destinada a altres usos.

Genoveva Català, Enric Pérez i Ramon Roqué a la deixalleria de Sant Joan. Foto: DMAH

Comunicat de premsa del grup municipal d'ERC
La deixalleria del polígon industrial del cal Gat; un nou avenç del sistema de recollida selectiva porta a porta de Sant Joan de les Abadesses que arriba amb quasi bé tres anys de retard

Esquerra proposa noves millores per un sistema de recollida selectiva més eficient.

El proper divendres 26 de març tindrà lloc la inauguració de la deixalleria de Sant Joan de les Abadesses. Aquest equipament correspon a un nou avenç del sistema de recollida selectiva porta a porta, implantat pel grup municipal d’Esquerra a Sant Joan de les Abadesses a finals de l’any 2005, que representa la ubicació final d’un espai físic definitiu on els vilatans podran traslladar els seus residus especials i voluminosos o bé dur a terme la gestió selectiva d’aquelles fraccions que en moments determinats no s’hagin pogut minimitzar selectivament en les recollides diàries.

Aquesta deixalleria representa una peça clau pel bon funcionament del sistema de recollida porta a porta que s’ubicarà a un espai aïllat del municipi -polígon industrial de cal Gat- i permetrà l'aportació, de forma no periòdica, dels residus municipals per part dels vilatans i vilatanes de Sant Joan.

El grup municipal d’Esquerra es mostra altament satisfet per la inauguració d’aquest equipament, el qual es va començar a gestar entre el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya de Sant Joan de les Abadesses i el Consell Comarcal del Ripollès, i no ha patit escissió de l’actual equip de govern del partit dels socialistes.

Tanmateix, aquest equipament, arriba gairebé amb tres anys de retard ja que el projecte de la deixalleria està definit i aprovat des dels inicis de la present legislatura i, la seva instauració, implicarà el punt i final de l’àrea d’aportació temporal ubicada provisionalment al polígon de la Coromina del Bac, així com la deixalleria mòbil que s’ubica periòdicament entre el camp de futbol i el pavelló d’esports municipal.

El sistema de recollida porta a porta, tot i haver estat un gran èxit i un referent a nivell comarcal, no ha sofert grans millores a fi d’incrementar el tant per cent de reciclatge. Per aquest motiu, el grup municipal d’Esquerra va proposar a l’equip de govern -aquest la va desestimar- la ubicació de papereres de boca triple repartides al llarg del municipi que permetessin el reciclatge selectiu. I,ara, el nostre grup també proposa - un cop suprimida l’àrea d’aportació actual - la busca d’un espai reduït, per tal que totes aquelles persones que viuen en barris disseminats o que no tinguin els mitjans físics i materials necessaris per desplaçar-se al polígon industrial de la Coromina del Bac ho puguin fer. Una altra millora proposada fora la recollida d’una nova fracció; l’oli de cuina.


Comunicat de premsa de l'equip de govern
Resposta a les declaracions fetes pel grup d’ERC de l’Ajuntament de Sant Joan sobre la nova deixalleria local del polígon de cal Gat

En motiu de la posada en funcionament de la deixalleria local de Sant Joan de les Abadesses, el grup municipal d’ERC reclama un protagonisme que cal posar en qüestió.

Cal constatar i fer memòria a ERC, que aquest retard s’ha produït degut a que el seu grup municipal, en la passada legislatura va planificar la construcció de la deixalleria local al polígon de cal Gat, en un solar qualificat urbanísticament com a equipament públic i social, admetent només usos de lleure, de joc i d’esport,  però no de deixalleria.

Aquest error intencionat o no del grup d’ERC va obligar a l’actual equip de govern del PSC a plantejar-se i portar a terme una modificació del Pla parcial del polígon industrial de cal Gat per tal que en el solar es pogués admetre l’ús de deixalleria.   

Però, la feina mal feta a què ens tenia acostumats ERC encara avui fa perdre diners al poble. Un altre exemple el trobem en la construcció de l’àrea d’aportació situada a la Coromina del Bac la qual, a més a més de crear polèmica des del primer dia, haurà d’ésser clausurada i enderrocada el pròxim 6 d’abril en compliment de la sentència núm. 255/09 del Jutjat Contenciós Administratiu 1 de Girona.

ERC està criticant el retard en la construcció de la nova deixalleria quan n’és el màxim responsable. La seva actitud d’irresponsabilitat els porta a fer declaracions desafortunades i que no corresponen amb la realitat, pretenent apuntar-se mèrits que són més per oblidar que no per recordar. 

Les dades demostren que any rere any, Sant Joan està millorant l’eficiència del sistema de recollida porta a porta, gràcies a l’esforç que els santjoanins i santjonines fan per reciclar cada vegada més i millor. Aquesta millora ha permès la congelació i lleugera disminució de la taxa d’escombraries, rebaixa que contrasta amb els increments continuats d’impostos als que ens tenia acostumats l’anterior govern d’ERC.

Seria convenient i recomanable que abans de criticar l’actual equip de govern, els components actuals del grup municipal d’ERC fessin memòria de la situació en què varen deixar l’Ajuntament en general.