Joan Manuel del Pozo fa la segona traducció al català de la «Utopia» de More

Divendres presenta el llibre a l'Arxiu Comarcal

Redacció
25 de març del 2010
El professor Joan Manuel del Pozo, molt vinculat a Ripoll, ha traduït per segona vegada a la història -la primera data de 1912 a càrrec de Josep Pin- el llibre Utopia, de l'humanista anglès Thomas More (1748-1535). Es tracta d'una obra clau per entendre el pensament polític al llarg de la història en la qual More denuncia la pobresa de bona part de la població del seu país, censura la concentració del poder i proposa un nou model d'organització social inspirat en les societats aborígens.

L'Arxiu Comarcal del Ripollès acollirà aquest divendres 26, a les set del vespre, la presentació de la traducció que ha publicat l'editorial Accent. La presentació correrà a càrrec del professor i poeta Ramon Alabau.

More: Humanista, polític i cristià
Thomas More va néixer a Londres l’any 1478 i va morir decapitat en 1535 per ordre d’Enric VIII, amb qui es va enfrontar perquè no admetia la pretensió del rei d’erigir-se en cap de l’església d’Anglaterra. En la completa introducció que fa a l’obra, Joan Manuel del Pozo remarca la brillant trajectòria intel·lectual, el compromís polític i la coherència dels principis d’un humanista que va tenir un gran prestigi en l’Europa del seu temps (Presència 1.976, gener 2010).

Breu biografia de Joan Manuel del Pozo
El doctor Joan Manuel del Pozo (1948) és professor de filosofia a la Universitat de Girona.  Va ser professor i vicedirector de l'Institut de Ripoll de 1973 a 1977. Ha traduït al català De natura deorum i De re publica, de Ciceró, ambdues publicacions impulsades per la prestigiosa fundació Bernat Metge. La seva trajectòria política, s’ha vinculat a l’Ajuntament de Girona, el Parlament de Catalunya, al Congrés de Diputats i al propi govern de la Generalitat en el qual va ocupar la conselleria d’Educació i Universitats durant la darrera etapa de la presidència de Pasqual Maragall. Actualment, també, és conseller de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.