Un dels bombers confosos amb militants d'ETA està destinat al parc de Ripoll

Òscar Llop, bomber de Ripoll: “Estem bé, si no fos pel Govern català no seríem aquí”

per Redacció, 21 de març de 2010 a les 10:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els cinc bombers a l'arribada a Barcelona; a l'esquerra, Òscar Llop. Foto: ACN

Els cinc bombers catalans confosos amb presumptes militants d'ETA per la policia francesa han arribat pocs minuts abans de les onze de la nit a l'aeroport del Prat. “Estem bé, ens han tractat bé les autoritats franceses, i si no fos pel Govern català no seríem aquí”, ha dit Òscar Llop, bomber destinat al parc de Ripoll, en nom dels cinc. Han fet aquestes breus declaracions després d'arribar amb un vol regular des de París, on aquest matí han declarat durant cinc hores davant de gendarmes francesos, que els havien pres pel comando d'ETA que hauria assassinat, dimarts passat, un agent. “Hem passat una mala nit”, ha afegit. Al Prat, els ha rebut Olga Lanau, directora general d'Extinció d'Incendis. “Ha estat un error dels que fan mal”, ha dit Lanau.

Tres dels cinc bombers formen part del cos de la Generalitat. Es tracta, a més d'Òscar Llop, que està destacat a Ripoll, David Moreda i Jordi Ciller, que treballen a Hostalric. Els altres dos, Òscar González i Andreu Romeu, treballen al cos de bombers de Barcelona. Els cinc viatjaven amb un grup més gran, de deu persones, quan van ser detinguts pels gendarmes. Són els cinc que surten al vídeo que va difondre la policia francesa, i es dóna la circumstància que els cinc són bombers, tot i que viatjaven amb amics que no ho són.

Han viatjat amb un vol regular de Vueling des de París fins a Barcelona, i no amb una furgoneta, com pensaven fer abans de l'incident. Han anat fins a casa seva en cotxes oficials.

A banda de la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis de la Generalitat, Olga Lanau, també els han rebut a l'aeroport el cap operatiu dels bombers de la Generalitat, Joan Rovira, el cap dels bombers de la regió de Girona, Enric Cano, i el dels bombers de Barcelona, Joan Pedreny.

No se sap encara si els bombers reclamaran o iniciaran accions legals pel fet d'haver estat detinguts durant hores. Lanau no ha pogut esclarir-ho perquè, ha explicat, que els cinc afectats “encara no han pres cap decisió”. Lanau tampoc ha donat detalls sobre les declaracions davant de la policia dels cinc ciutadans, però sí que ja justificat, en canvi, les hores que han hagut de passar a la gendarmeria: “Està clar que hi va haver un error. Entenc que la policia havia de fer la seva feina i ja que havia fet l'error havia d'arreglar-ho”, ha comentat la directora general d'Extinció d'Incendis, que ha afegit que els ciutadans catalans “no tenen cap queixa de com els ha tractat la policia francesa”.

Respecte a les gestions de les autoritats per a aconseguir l'alliberament, Lanau ha explicat que “la diplomàcia espanyola no havia de col·laborar en aquest cas”, i ha afegit que “la mobilització dels recursos la vam fer des del Govern català”. La directora general ha afegit que “durant el dia d'avui la delegació del Govern a París els ha acompanyat en tot moment, els ha tret d'on estaven, els ha portat a hotel a descansar i els ha comprat bitllets d'avió”.

Lanau ha explicat que la Generalitat va treballar des del primer moment en què va tenir coneixement de la detenció a través dels comandaments de bombers, a la mitjanit de divendres a dissabte, per a aconseguir el retorn dels detinguts. La directora general d'Extinció d'Incendis ha afegit que “a partir d'un moment se'ls va dir que anessin a la policia perquè eren innocents i havia de quedar clar que ho eren”. Lanau ha afegit que no sap si el vídeo en el qual apareixen els cinc bombers, i que els Estats francès i espanyol van difondre acusant-los de terroristes d'ETA, es pot veure encara al Youtube.

Entre els mitjans que l'escoltaven hi havia les ràdios franceses RTL i Europe1. Un dispositiu d'una desena de Mossos havia acordonat, moments abans, gran part de l'àrea d'arribades de la terminal 1 del Prat.

 

Participació