Una Fira de rècord tanca amb 25.000 visitants

Teresa Jordà destaca l'èxit de la Lira i considera que se n'ha demostrat la necessitat

Redacció
21 de març del 2010
Una gentada passejant per la Fira
Una gentada passejant per la Fira | Arnau Urgell
Una gentada passejant per la Fira. Foto: Arnau Urgell

“Èxit absolut”. Amb aquestes paraules definia Teresa Jordà la 27a edició -de l'època contemporània- de la Fira de les 40 Hores. L'alcaldessa de Ripoll ha destacat especialment la consolidació del “circuit” de vianants limitat pels ponts d'Olot i de Macià Bonaplata. Així mateix es mostrava més que satisfeta per la posada en funcionament de la plaça de la Lira. En aquest sentit posava com a exemple l'actuació de David Moreno que omplia a vessar el nou espai tot i la pluja. “Es demostra com una necessitat absoluta tenir una plaça coberta en ple centre” ha explicat. També considera que ha funcionat molt bé la carpa de productes agroalimentaris del Ripollès a la plaça de Sant Eudald que al llarg de dos dies no ha parat d'oferir degustacions als visitants.

Les primeres estimacions xifren el nombre de visitants en 25.000, tres mil més dels previstos. En aquest sentit s'ha superat àmpliament la mitjana i en set mil l'edició 2009 marcada per la pluja. “És un rècord” ha assenyalat Jordà. Especialment concorregut va ser el dissabte que l'alcaldessa ha qualificat de “sensacional”. La pluja ha fet acte de presència el diumenge a mitja tarda però no ha obligat a suspendre cap acte.

Sardanes a la Lira. Foto: Arnau Urgell

Divendres 19 de març - 20:00
La Fira de la remuntada

Amb un temps molt tapat -fins i tot s'han escapat quatre gotes- ha començat una nova edició, la 27a des de la seva recuperació, de la Fira de les 40 Hores de Ripoll. Un certamen que l'alcaldessa Teresa Jordà ha batejat com el de la recuperació. En aquest sentit ha demanat una dosi de confiança i renovació perquè l'endemà de la Fira sigui l'inici de la remuntada. Enguany ha destacat l'elevada presència de la Generalitat, encapçalada per la figura del conseller de Governació Jordi Ausàs que ha destacat la importància de la vila pel model de país equilibrat i cohesionat que volen.

Per Ausàs “hi ha una gran complicitat tant del departament com del conjunt del govern amb Ripoll” que s'ha plasmat en aquesta edició amb un gran estand que explica les principals polítiques. També han participat a l'acte inaugural el president del Consell Comarcal, Enric Pérez, que ha recordat que es tracta de “la fira de fires del Ripollès” mentre que el president de la UIER, Joan Vilalta, ha dit que Ripoll és un referent en el marc de les quasi 400 fires d'aquest tipus que es fan arreu del país.

Jordi Ausàs i Teresa Jordà inaugurant la Fira de les 40 Hores. Foto: Arnau Urgell

Dijous 18 de març - 09:00
La Fira de les 40 lires
Aquesta vegadas sí. La plaça coberta de la Lira passarà a formar del paisatge urbà de Ripoll per la Fira de les 40 Hores. Un certamen –la 27a edició de l’etapa contemporània- que inaugurarà el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i que comptarà amb uns 120 estands institucionals, d’empreses, comerços i entitats. Vic en serà la ciutat convidada amb la presència de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEVIC) i el seu president, Josep Burgaya.

La plaça de la Lira està a punt. Foto: Arnau Urgell

“El nombre d’estands demostra que la fira està extremadament consolidada”. Així d’orgullosa es mostra l’alcaldesa de Ripoll, Teresa Jordà, parlant d’una fira que sembla resistir a les crisis. Enguany –i si es compleix el bon temps que augura en Tomàs Molina i la mateixa batllessa- el certament podria rebre uns 22.000 participants.

La principal novetat serà, sens dubte, la instal·lació de la Fira Aparador –que organitza la Unió de Botiguers- a la plaça coberta de la Lira. “No patirem pel temps” va explicar el president dels comerciants, Àngel Muñoz. En aquest espai hi haurà 18 estands de botigues i activitats com desfilades de moda, exhibició de pentinats, sardanes o l'actuació del “trincaire” Moreno del Metal. A més, també hi haurà un racó per la “pau i l'amor” amb un personatge que es dedicarà a “regalar” abraçades.

El centre neuràlgic de la Fira de les 40 hores tornarà a ser el passeig de Sant Joan. Per altra banda l'automoció s'ubicarà al passeig del Ter, hi haurà un nou espai de moda jove i per segon any es farà una mostra de productes agroalimentaris del Ripollès a la plaça Sant Eudald on es podran degustar, entre altres, el xai, el poltre, la vedella, la llangonisseta i la coca de la comarca. Entre els 120 estands -una xifra similar a la de l'any passat i dels quals el 50% són de fora de la comarca- l'alcaldessa Teresa Jordà va destacar la presència, per primera vegada, de la Generalitat. Per la seva banda, el president de la UIER, Joan Vilalta, va assenyalar que s'ha mantingut la voluntat inicial que el certamen sigui urbà. “És un fet diferencial i que no només s'ha consolidat sinó que ha aconseguit ocupar, de manera progressiva, més carrers” afegeix.

I divendres, torna la Mostra Gastronòmica
La Fira de les 40 Hores s'inaugura divendres a les sis de la tarda. Un dels plats forts del primer dia és la Mostra Gastronòmica que enguany arriba a la sisena edició. Una activitat que organitza l'Associació d’Hostaleria del Ripollès amb el suport de l'Aula Hostaleria. El menú és, hores d'ara, el secret millor guardat. La coordinadora de l'Aula, Nancy Rovira, només va donar tres pistes: que seran molts plats (entre 10 i 12), que la presència de productes de la comarca serà molt important i que s'ha intentat recuperar receptes tradicionals. Hi participaran 130 comensals i el menú valdrà 40 euros.

Votació popular del cartell de Sant Eudald

Al llarg de la Fira es podrà votar a l'estand de la Comi el cartell de la Festa Major 2010. El concurs s'ha tancat amb 14 propostes. Diumenge a la tarda s'anunciarà el guanyador.

Presència política
A banda de la presència del conseller de Governació, Jordi Ausàs, a la inauguració, també destaca la visita del portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujo. El líder nacionalista serà dissabte a la Fira acompanyat del president comarcal de CDC, Xavier Cima, i del diputat de CiU, Eudald Casadesús.
 
Informació pràctica

- Agenda d'activitats de la Fira
- Mapa de la Fira de les 40 Hores
- Programa de degustacions de la Mostra Alimentària del Ripollès
- Cartell de la VI Mostra Gastronòmica del Ripollès(pdf)

Galeries de fotos
- Inauguració de la Fira 2009(Arnau Urgell)
- Dissabte de Fira (2009)(Adrià Costa)
- Fira de les 40 Hores 2008(ElRipollès.info)

Notes de premsa de la Fira
- El conseller de Governació, Jordi Ausàs, inaugura la Fira de Ripoll
- Infraestructures i serveis, protagonistes de l'exposició de la Generalitat a la Fira de Ripoll
- Vic serà present a la Fira de les 40 Hores de Ripoll
- L'INCASÒL presenta dues actuacions de sòl per a activitats econòmiques a la Fira de les 40 Hores