Ple per celebrar la fi de 27 anys de restauracions al Palau de l'Abadia

Arnau Urgell
07 de març del 2010
El Palau de l'Abadia, ple de gom a gom
El Palau de l'Abadia, ple de gom a gom | Arnau Urgell
Joaquim Nadal, Ramon Roque, Josep Huguet i Joan Rangel Foto: Arnau Urgell

Qualsevol inauguració acostuma a ser un èxit de públic. La probabilitat augmenta quan el nivell de patums polítiques és elevat: dos consellers, el delegat del Govern espanyol, dos directors generals de la Generalitat, un diputat al Parlament i una diputada al Congrés així com una bona representació dels alcaldes de la comarca. Però en aquesta ocasió es tractava, a més, d'un “dia històric” tal i com va dir l'alcalde santjoaní, Ramon Roqué. Malgrat que pot ser un tòpic de les inauguracions en aquest cas no sembla pas una exageració.

El Palau de l'Abadia, ple de gom a gom Foto: Arnau Urgell

I és que l'acte d'aquest dissabte era un punt d'arribada, un d'inflexió i un d'inici al mateix temps. Per una banda suposava tancar un període de vint-i-set anys de restauració d'un palau construït el segle XIV i renovat per l'Abat Arnau de Vilalba (1393-1427). Un projecte de rehabilitació ideat a la II República però que la Guerra Civil va estroncar i no es va iniciar fins a l'any 1970. L'impuls definitiu va començar el 2003 i ha costat 1,4 milions d'euros. “Hi ha un moment que les coses s'acaben, que cristal·litzen” va explicar el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal.

La inauguració també suposava un punt d'inflexió en la relació entre Sant Joan i el Comte Arnau. “Fa 16 anys es va començar a posar en valor aquest personatge” va explicar el batlle santjoaní. Ara, amb el centre d'interpretació -que ocupa la primera planta del Palau- el mite passa a producte turístic. “És el primer centre del país dedicat a un mite” va recordar el conseller d'Innovació, Recerca i Universitats, Josep Huguet. I va fer una referència laportiana al cercle virtuós del patrimoni: “la seva posada en valor esdevé una oportunitat de desenvolupament econòmic a partir del turisme cultural i identitari”. “Això no s'ho podran endur a la Xina” va reblar.

Però el multitudinari acte era, sobretot, un punt de partida. I és que tal i com va recordar el president del Consorci Ripollès Desenvolupament, Ramon Turrats, es tracta de “la primera pota” del projecte Terra de Comtes i Abats. Un intent de dinamitzar el turisme al Baix Ripollès a partir dels mites i les figures històriques medievals que també suposarà actuacions a Gombrèn, Ripoll i Campdevànol. El delegat del Govern espanyol, Joan Rangel, va voler destacar la “suma d'esforços” que ho estan fent possible.

La música i la poesia de dos “monstres” de la literatura catalana que van conrear el mite del Comte Arnau, Jacint Verdaguer i Joan Maragall, van posar el punt i final a tants discursos. I tot, amb la presència del pianista Manel Camp i l'actor i rapsode, Joan Crosas.

-
Nota de premsa del DPTOP

Galeries de foto

- Coneix el Palau de l'Abadia rehabilitat (Adrià Costa)
- Acte d'inauguració del Palau de l'Abadia(Arnau Urgell i ACN)

Actuació de Manel Camp i Joan Crosas Foto: ACN