Amb el retorn a les escoles torna la normalitat

Arnau Urgell
10 de març del 2010
Estampa hivernal del pont de Sant Joan
Estampa hivernal del pont de Sant Joan | Steve Cedar
Estampa hivernal del pont de Sant Joan Foto: Steve Cedar

Dimecres 10 de març - 08:00
Amb el retorn a les escoles torna a la normalitat

El retorn de la mainada a les escoles i als instituts suposa la tornada a la normalitat al Ripollès després del temporal de diumenge i dilluns. Tot i això cal continuar alerta per la possible presència de plaques de gel a la carretera. I és que la nit ha tornat a ser gèlida. Els termòmetres han arribat o superat els -10ºC: Sant Pau de Segúries (-13ºC), Sant Joan de les Abadesses (-10,5ºC), Ribes de Freser (-11,1ºC) o Molló (-10,7ºC) en són exemples representatius. A alta muntanya la temperatura encara ha estat més baixa i a Núria s'ha arribat als 16 graus negatius.

Dimarts 9 de març - 15:30
La situació es normalitza cada vegada més
Després de 24 hores sense neu la situació al Ripollès s'acosta cada vegada més a la plena normalitat. Oficialment -segons el Servei Català del Trànsit- encara calen cadenes entre Berga i Ripoll per les Llosses (C-26), entre Ripoll i Olot per Vallfogona (N-260a), a la collada de Capsacosta (GI-153) i a la collada de Santigosa (GI-521). Ja està plenament normalitzada la situació a la collada de Toses (N-260) i a la C-38. Tot i això es recomana molta precaució per una nit que tornarà a ser gèlida. A més, continuen els problemes a la C-17 a la zona d'Aiguafreda per la presència de plaques de gel.

Les previsions meteorològiques indiquen que molt difícilment hi haurà precipitacions els propers dies mentre les temperatures -especialment les mínimes- continuaran a la baixa. En aquest sentit s'espera per Ripoll que demà arribi als -9ºC i demà passat als -10ºC. A partir de dijous el termòmetre començarà una progressiva recuperació.

Galeries de fotos
- Galeria de fotos de la nevada(Steve Cedar, Laia Deler, David Fernàndez, Biel de Haro, Gemma Martínez, Montse Muntadas, Ramon Oliver, Marc Riera/ACN, Manuel Rosales i Arnau Urgell)
- Galeria de fotos de la postnevada (Steve Cedar, Laia Deler, Montse Muntadas, Patrícia Oliva, Ramon Oliver, Daniel Rodríguez, Manuel Rosales, i Arnau Urgell)

L'aiguabarreig del Rigard i el Freser ben nevat. Foto: Arnau Urgell

Dimarts 9 de març - 10:15
El dimarts assolellat permet millorar la situació
El sol domina amb força i això està permetent millorar la situació. A Ripoll treballen al 100% sis màquines als barris i una vintena de persones de la brigada i l'escola taller al centre segons explica l'alcaldessa, Teresa Jordà. Val a dir que el fet que no hi hagi escoles a reduït molt la mobilitat i permet actuar amb més diligència.

Una de les recomanacions és no anar a tirar la brossa. L'abocador d'Orís està tancat i això suposa que es faci una recollida de mínims, per exemple els soterrats que estiguin més plens.

El sol il·lumina un Ripoll nevat Foto: Arnau Urgell

Dimarts 9 de març - 08:15
Matinada gèlida l'endemà del temporal

El Ripollès es desperta ben blanc amb gruixos que oscil·len entre els 35 i els 75 cm. Tot i això, el fet que faci unes 20 hores que no nevi ha permès reduir molt els problemes. La matinada ha estat gèlida i a poblacions com Ripoll s'han assolit els -9ºC. Per aquest motiu cal molta precaució per circular per carreteres i carrers. Oficialment -segons el Servei Català del Trànsit (SCT)- cal cadenes a una desena de carreteres (en alguns casos pot ser que no sigui cert) i continua tallat el coll d'Ares.

Dilluns 8 de març - 22:00
Un tren es passa tota la tarda a Ripoll
El col·lapse a l'àrea metropolitana ha afectat com un dominó tota la línia de tren. Un comboi s'ha passat hores a l'estació de Ripoll. Segons la regidora de Seguretat, Casilda Gómez, a dins hi havien 87 passatgers. Hores d'ara, els voluntaris de Protecció Civil s'han activat per traslladar-los a diferents hotels de la vila.

Dilluns 8 de març - 20:00

El temporal es va allunyant del Ripollès. Hores d'ara la principal preocupació és el gel ja que les mínimes poden baixar fins als -8 o -10ºC. D'aquesta manera tota la neu que no s'hagi pogut netejar de ben segur que es mantindrà durant hores o dies. Cal recordar que demà no hi ha activitat lectiva en cap centre escolar del Ripollès. No està clar si demà a primera hora el tren ja funcionarà. Caldrà molta precaució a les carreteres tant per la neu com per sobretot les plaques de gel. Hores d'ara continua sent necessari -segons les informacions oficials- cadenes en vuit carreteres.

El passeig del Comte Guifré ben nevat. Foto: Steve Cedar

Dilluns 8 de març - 19:00

Finalment tampoc hi haurà classes a Camprodon. D'aquesta manera es pot dir que no hi haurà activitat lectiva aquest dimarts arreu del Ripollès-

Dilluns 8 de març- 18:00
Dimarts sense classes
La situació de les carreteres i carrers obligarà a deixar sense classes la pràctica totalitat de les escoles del Ripollès. Dels cinc municipis grans només Camprodon encara no ha decidit si demà hi haurà activitat lectiva. A Sant Joan les escoles però estaran obertes amb la presència dels equips directius.

Val a dir que des de fa quasi dos hores no neva. Això permet intentar netejar al màxim els carrers abans que es faci fosc. Es desconeix si el temporal es podria reactivar.

L'accés des de l'àrea metropolitana cap a Osona i el Ripollès és impossible. La C-17 està tallada al Figaró i el tren també.

Dilluns 8 de març - 16:30
El temporal deixa gruixos que s'acosten a mig metre

La neva ha continuat i els gruixos s'acosten o superen el mig metre. Destaquen els casos  d'Espinavell (75 cm), Sant Pau de Segúries (60 cm), Planoles i Camprodon (50 cm), Sant Joan (45) o Ripoll (35 cm).

En el cas de Ripoll fa una bona estona que neva molt feblement tot i que les previsions és que al llarg de la tarda es pugui reactivar. Cal recordar que demà no hi haurà classe ni a Campdevànol, ni Ribes ni Ripoll i "molt probablement" tampoc ni haurà a Sant Joan.


Els nens han marxat de les escoles al migdia. Foto: Laia Deler

Dilluns 8 de març - 12:44
La llista de carreteres on calen cadenes augmenta: C-38 entre Sant Joan i coll d'Ares; collada de Toses (N-260) entre Ribes de Freser i Puigcerdà; carretera de Vallfogona (N-260a) entre Ripoll i Olot; carretera de les Llosses (C-26) entre Ripoll i Berga; collada de Capsacosta (C-153) entre Sant Pau de Segúries i la Vall de Bianya; collada de Santigosa (GI-521) entre Sant Joan i la Vall de Bianya. Oficialment només hi ha tallat el coll d'Ares (C-38) a la seva vessant nord-catalana.

Cal recordar que el Pla Neucat ja ha passat en fase d'emergència 1. La nevada continuarà intensificant-se a les properes hores i es pot allargar fins a primera hora de dimarts.

- Nota de premsa de Protecció Civil
- Llista d'incidència viàries

Els nens de Ribes s'han trobat un bon tou de neu Foto: Laia Deler

Un comboi militar passant per Ripoll enmig de la nevada. Foto: Arnau Urgell

Dilluns 8 de març - 11:44
El temporal s'enforteix

Cada vegada neva amb més força i sobretot amb més vent. La sensació hores d'ara és d'autèntic temporal. Amb pocs minuts els carrers principals de Ripoll -que estaven nets- han quedat ben blancs. Mentrestant la brigada ja ha tirat més de quatre tones de sal. Els gruixos ja superen els 20 cm i oscil·len per sobre dels 40 en alguns punts de la comarca.

L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, acaba d'anunciar que les classes a escoles i a l'institut se suspenen durant dos dies. En aquest sentit avui a la 1 els autobusos recolliran els alumnes de totes les escoles de primària. Si algun nen s'ha de quedar a dinar els centres romandran oberts i un autobús a les cinc els durà als seus domicilis.

Entrada sud de Ripoll a les 11 del matí. Foto: Arnau Urgell

Dilluns 8 de març - 10:00
La neu afecta la xarxa viària
A mesura que el temporal va a més les afectacions a les carreteres augmenten. Hores d'ara calen cadenes a la collada de Toses (N-260) entre Ribes de Freser i Puigcerdà, a la carretera de Vallfogona (N-260a) entre Ripoll i Olot; a la carretera de les Llosses (C-26) entre Ripoll i Berga; a la collada de Capsacosta (C-153) entre Sant Pau de Segúries i la Vall de Bianya. Oficialment només hi ha tallat el coll d'Ares (C-38) a la seva vessant nord-catalana.

Dilluns 8 de març - 09:00
Suspès bona part del transport escolar i sense classes a secundària

La nevada s'intensifica i augmenten els problemes. S'han suspès bona part de les línies de transport escolar a les valls de Ribes i de Camprodon. No hi han classes a l'Institut Abat Oliba ni a l'Escola de Treball del Ripollès.

Dilluns 8 de març - 08:00
Un pam de neu a l'espera del gruix del temporal

Al llarg de la nit la nevada s'ha intensificat i ha començat a deixar gruixos considerables. En aquest sentit destaquen els 34 cm de Planoles, els 27 de Sant Pau de Segúries, els 22 de Gombrèn i els 15 de Ripoll. La nevada continua amb ganes i, per tant, els gruixos aniran a l'alça. De fet s'espera el gruix del temporal per aquest tarda.

De moment, i segons informa el Servei Català del Trànsit, els problemes es concentren a coll d'Ares (tancat per la vessant nord-catalana) i a la collada de Toses on calen cadenes des de Ribes de Freser. Tot i això cal molta precaució arreu de la xarxa viària.

Respecte el transport escolar el Consell Comarcal només informa que funciona "a mitges". Com a mínim ha quedat suspès a Camprodon.

Ripoll s'ha despertat amb 15 cm de neu. Foto: Arnau Urgell

Diumenge 7 de març – 20:00
Les primeres hores de l'episodi de neu han estat molt tranquil·les. A la majoria de municipis han caigut quatre volves que en prou feines han enfarinat els paisatges. Tanmateix totes les previsions apunten que aquest dilluns es viurà una jornada molt complicada amb la possibilitat que s'acumulin 20 centímetre a qualsevol punt de la comarca. Als 800 metre el gruix podria arribar als 30 cm i a 1.000 a 50 cm. Així mateix cal tenir en compte que les ratxes de vent poden ser fortes.

El parc de la Mare de la Font de Camprodon, enfarinat. Foto: Manuel Rosales

ElRipollès.info farà un seguiment exhaustiu de l'episodi de neu i de les seves conseqüències. En aquest sentit demanem la col·laboració dels lectors per aportar informacions sobre els gruixos de neu acumulats, problemes a les carreteres, fotografies... Hi ha tres vies per fer-ho: correu electrònic (elripolles@elripolles.info), Facebooki Twitter .

- Avís de nevades per dilluns 8 de març(nivell 1)
- Avís per nevades per dilluns 8 de març(nivell 2)
- Avís per ventades per dilluns 8 de març

Diumenge 7 de març - 12:00
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat un avís de nivell 2 per nevades de cara a dilluns. En aquest sentit es considera probable (30 a 70%) que se superin els 15 cm per sobre dels 400 metres. Per sobre dels 800 metres el gruix pot superar els 30 cm i a partir de 1.000 metres els 50 cm.

Diumenge 7 de març - 09:30
La nevada pot deixar 15 centímetres de gruix en dos dies

L'actualització de les previsions mantenen que entre diumenge i dilluns es pot viure una de les nevades més importants de la temporada. Tot i això, sembla que l'arribada de les precipitacions s'endarrereix i podrien començar entre la tarda i la nit de diumenge a dilluns.

El que sembla evident és que tota la precipitació que caigui al Ripollès serà en forma de neu. Per diumenge es podrien acumular fins a cinc centímetres mentre que dilluns la previsió és de 10 cm. L'episodi de neu es podria allargar fins a darrera hora de dilluns. A més, al llarg de la tarda les ratxes de vent poden superar els 90 km/h. Dimarts s'espera una treva tot i que dimecres podria tornar la inestabilitat.

Dissabte 6 de març - 13:30

Dos dies de neu
A mesura que avancen les hores es confirma la possibilitat que les nevades afectin el Ripollès tant diumenge com dilluns. Les precipitacions podrien començar al migdia a partir d'una cota de 600 metres. Tenint en compte que al llarg de la tarda anirà baixant -fins als 200 metres- és molt probable que a la comarca tota la precipitació sigui en forma de neu.

Tot i això de cara a diumenge seran d'intensitat entre feble i moderada i amb quantitats poc abundants. L'avís de risc meteorològic indica la possibilitat que s'acumulin 2 cm per sobre de 400 metres en la probabilitat menor. El dilluns les precipitacions es poden repetir al llarg del dia i les quantitats ja podrien arribar a abundants. La cota de neu continuarà molt baixa. Per dimarts s'espera que les precipitacions desapareguin progressivament.

- Avís de nevades per diumenge 7 de març

Divendres 5 de març - 16:00
Diumenge amb neu de març?
Després de dues setmanes marcades per les temperatures suaus i les pluges, més d'un es pensava que érem a la primavera. Tanmateix a l'hivern astronòmic li queden quasi vint dies i els vol aprofitar. La meteorologia vol fer bona la dia del “març marçot mata la vella i la jove si pot”.

De cara a diumenge, especialment a partir del migdia, la neu pot fer acte de presència a qualsevol cota de la comarca. I és que les previsions a dos dies vista indiquen que les nevades començaran a 700 metres i acabaran a 400. Tot plegat pel “xoc” d'una depressió atlàntica i una massa d'aire fred procedent d'Europa.

Les nevades es podries repetir de cara al dilluns. Hores d'ara encara no hi ha activats els avisos sobre els possibles gruixos. És més clar que les temperatures aniran a la baixa i podran tocar fons entre dimarts i dimecres.