Un terratrèmol de 2,4 graus es fa notar al Ripollès

L'epicentre s'ha produït entre Sant Joan i Sant Pau sense produir cap tipus de danys. L'anècdota ha esdevingut motiu de tertúlia

Redacció
25 de febrer del 2010
Un terratrèmol de 2,4 graus a l'escala de Richter, amb epicentre entre Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries, segons fonts de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), ha sacsejat aquest dimecres a la nit el Ripollès. No es té constància, però, de danys personals o materials.

Una de les persones que l'ha percebut, el veí de Vallfogona Xavier Doló, ha explicat que quan faltaven deu minuts per dos quarts d'onze de la nit han notat una sotragada "bastant important" que ha fet bellugar el sofà i la taula del menjador. "Ha estat com un cop de porta, però bèstia", ha afegit. A Sant Joan de les Abadesses diversos veïns han sortit als balcons per saber què passava. La tremolor hauria durat vora dos segons. Sembla en canvi que des de Ripoll no s'ha percebut ni tampoc des de Campdevànol.

Des de l'IGC han explicat que un terratrèmol per sota d'aquests graus ja no és perceptible pels humans. També, han afegit que es produeixen diversos moviments d'aquest tipus al llarg de l'any a  Catalunya.

Els Bombers de la Generalitat han rebut un avís cap a tres quarts d'onze de la nit d'un soroll molt fort, tot i que de moment es desconeixia si tenia relació amb el terratrèmol. Per la seva banda, la Policia Local de Ripoll ha explicat que han rebut trucades de Sant Joan de les Abadesses i de Vallfogona avisant també del moviment. I al 112 només ha rebut dues trucades alertant del terratrèmol.

Així, Xavier Goula, cap de l'àrea de sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya, ha explicat a l'ACN que un terratrèmol d'aquesta magnitud està al "limit" del que les persones poden percebre. "El poden haver sentit gent de prop de l'epicentre però res més", ha assegurat el responsable de l'àrea de sismologia, que ha dit que "estranyament" en nivells tant baixos un terratrèmol produeix danys.

El cap de l'àrea de sismologia diu que de terratrèmols d'aquesta magnitud n'hi ha "uns quants cada any" en zones com el Pirineu, Prepirineu oriental i occidental i la zona de la costa.

Més de 400 sismes en una dècada

El Ripollès ha patit des de l'1 de gener de 2000 i fins a l'abril de 2009 un total de 432 sismes, o el que és el mateix, un terratrèmol -per petit que sigui- cada 7,8 dies. Al llarg de la primera dècada del segle XXI la majoria d'activitat sísmica ni s'ha notat però destaquen dos episodis, de febrer de 2003 i setembre de 2004, amb una intensitat de 3,8 i 4,0 respectivament de l'escala de Richter.

En aquest darrer cas es va produir el major terratrèmol a la comarca des de 1992. Un moviment de 4,0 amb epicentre a Queralbs que es va sentir clarament al Ripollès i a bona part del Principat. Els danys es van concentrar en edificis del municipi de la Vall de Ribes i entre els quals van destacar les esquerdes al campanar.

- Notícia sobre els terratrèmols al Ripollès

Motiu de tertúlia

El terratrèmol era aquest dijous motiu de tertúlia als municipis més propers a on es va registrar l'epicentre. Al mercat setmanal de Sant Pau, el petit sisme era motiu de comentari entre els que l'havien percebut i els que no. En Joaquim Sala, per exemple, diu que va sentir "com un tro". Inicialment no ho van vincular amb un terratrèmol. Carme Soler, una altre veïna, ho va associar directament perquè la comarca ja n'ha patit amb anterioritat.

Joaquim Sala explica que ell va sentir el terratrèmol des del llit. El so d'aquella "mena de tro" va fer que la seva dona "esverada" l'hi preguntés què podia ser. Aquest pensionista de Sant Pau de Segúries diu que la seva esposa li va explicar que els vidres del menjador havien "tremolat". En primera instància, ell ho va atribuir al tro d'una tempesta que havia arribat ''després d'una tarda de vent".

En el cas de Carme Soler explica que estaven amb el seu marit asseguts al sofà de l'habitatge familiar quan van sentir una tremolor que va durar "dos segons". Com que la comarca ja ha viscut altres sismes amb anterioritat diu que va comentar al seu marit que "allò era un terratrèmol" pel moviment que havia provocat. Inicialment es van pensar que potser el moviment havia fet caure algun objecte però "tot estava al seu lloc".

Els que no el van sentir era perquè "ja dormíem", explica un pensionista que compra al mercat setmanal de Sant Pau de Segúries. Tot i això, expliquen, que fins i tot a l'entrada de l'escola del municipi, les mares comentaven que "nens que estaven dormint deien que van notar com la terra tremolava".

Segons expliquen els veïns, en determinades zones del municipi es va notar més que en d'altres però no es van registrar danys. Aquest fet es produeix, tal i com expliquen, per la seva ubicació a la vall. Els veïns però veuen els terratrèmols amb normalitat i sense por. "No ha estat ni el darrer ni el més fort" asseguren mentre caminen pel mercat amb el cabàs o el carro de la comprar.