«Visca la terra i mori el mal govern!»

7.000 pagesos es manifesten a Barcelona per exigir el suport de la Generalitat i el govern espanyol

DiariForestal.com
20 de febrer del 2010
Moment de la manifestació d'aquest matí a Barcelona.
Moment de la manifestació d'aquest matí a Barcelona. | Adrià Costa

Moment de la manifestació d'aquest matí a Barcelona. Foto: Adrià Costa

Amb el lema "Preus justos al camp i a la ciutat. Prou d'indiferència del Govern!" centenars de pagesos i ramaders d'arreu de Catalunya i una vintena de tractors es manifesten aquest dissabte pel centre de Barcelona per reclamar al Govern i al govern espanyol que "actuïn" davant el que consideren una de les majors crisis que pateix el sector agrari.

Es queixen del que qualifiquen d'abusos que cometen les grans distribuïdores. Unes distribuïdores que, segons els pagesos, paguen poc als productors per tenir després més marge de benefici. Denuncien que els darrers anys els grans distribuïdors han forçat els preus a la baixa fins al punt de fer inviable l'economia de les explotacions agrícoles. Això, asseguren, ha suposat que la renda dels agricultors hagi caigut un 43% respecte al 2001 i reclamen que hi intervinguin tant el govern català, com l'espanyol i la Unió Europea.


La marxa ha sortit de plaça de Catalunya amb Portal de l'Àngel i està convocada pel sindicat Unió de Pagesos, amb el suport de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA). La protesta precedeix la celebració d'un debat monogràfic al Parlament de Catalunya sobre l'actual situació de l'agricultura i ramaderia. La protesta ha acabat amb un clar crit de guerra :"Volem solucions ja! Visca la terra i mori el mal govern!"

Reacció oficial
El director de planificació agrària de la Generalitat, Antoni Díaz, ha respost en unes declaracions a l'informatiu "Catalunya matí", de Catalunya Ràdio, que les queixes són exagerades i reivindica que en algunes matèries de política agrària s'ha avançat a la Unió Europea.

tractors que han participat aquest matí en la manifestació de la pagesia. Foto: Adrià Costa