El Govern diu que el Pla de dinamització ha captat activitats de valor afegit

Jordi Martinoy descarta prorrogar-lo

ACN/ElRipollès.info
19 de febrer del 2010
Jordi Martinoy, delegat del Govern a Girona, aquest matí durant la visita a Aquiles Robotics de Ripoll.
Jordi Martinoy, delegat del Govern a Girona, aquest matí durant la visita a Aquiles Robotics de Ripoll. | Adrià Costa
Jordi Martinoy, delegat del Govern a Girona, ha visitat Aquiles Robotics de Ripoll. Foto: Adrià Costa

El Pla d'iniciatives de dinamització comarcal (PIDC) haurà servit, segons la valoració del Govern, “no només per conservar teixit econòmic” i “llocs de treball” sinó per atreure a la comarca activitats “d'alt valor afegit”. Jordi Martinoy considera que aquest pla trienal destinat a estimular l'activitat a les comarques amb més dificultats de creixement ha acomplert objectius. Fins el cinc de març es poden presentar projectes a la tercera i darrera convocatòria del pla. Les novetats de la convocatòria passen per reduir el temps de carència i d'amortització dels projectes als que se'ls doni crèdit i l'augment fins a 500.000 euros de la quantitat màxima que les empreses poden obtenir en subvenció.

El delegat del Govern a Girona, que aquest divendres visita diferents municipis de la comarca, admet que actualment les circumstàncies a que les empreses i institucions accedeixen al PIDC poden ser diferents a les de fa tres anys per l'evolució “en negatiu” de la situació econòmica. Les novetats introduïdes pretenen, segons Martinoy, apostar per projectes empresarials “madurs” i que creïn ocupació. Com en les dues anteriors convocatòries al PIDC del Ripollès s'hi destinen 500.000 euros en ajuts i 1,5 milions en préstecs. Les novetats és que pretenen “abaratir” el cost que té per les empreses obtenir als avals per accedir els préstecs tous contemplats en el pla. També s'augmenta la quantitat d'ajut màxima, segons s'ha fixat en el marc regulador europeu. La mesura europea s'emmarca dins de la situació econòmica global.

En les dues primeres convocatòries, executades fins ara, s'han beneficiat del PIDC del Ripollès un total de 30 projectes. Aquests corresponien a 21 empreses i a sis ajuntaments. En total s'han concedit ajuts per valor d'1 milions d'euros en subvencions i 2,5 en préstecs. El pla ha servit per crear 30 llocs de treball, segons Martinoy, que diu que seria difícil precisar quants llocs de treball indirectes o subcontractactats ha acabat generant el pla.

Tot i els bons resultats, Martinoy descarta, per ara, que el pla tingui prorrogues. El pla tenia una funcionalitat “conjuntural” i va ser una iniciativa del Govern, el mandat del qual acaba aquest mateix any. El delegat del Govern a Girona insisteix però que les empreses del Ripollès poden accedir a les “altres” línies d'ajut empresarial que té obertes la Generalitat.

Aquiles Robòtics, un exemple
Martinoy ha valorar el desenvolupament del PIDC i la seva tercera convocatòria després de visitar les instal·lacions d'Aquiles Robòtics. Aquesta empresa tecnològica està ubicada des de fa tres anys al polígon Pintors de Ripoll i és un exemple de l'aposta per les activitats d'alt valor afegit. Les societats Gutmar i Promaut van decidir crear una societat que desenvolupes projectes de robòtica no industrials destinats a seguretat, medicina i serveis. Es van establir a Ripoll amb la col·laboració del centre de difusió tecnològica de la Fundació Eduard Soler. En la convocatòria del PID pel 2009, Aquiles Robotics va rebre un préstec de 197.900 euros per la línia de prototips, perifèrics i bancs de proves.

El president executiu de Gutmar i Aquiles Robotics, Joan Martorell, destaca l'aposta d'aquesta nova empresa per fer un projecte de “tecnologia punta” que s'haurà de “consolidar” els propers anys. Actualment és una societat petita amb quatre treballadors però es preveu que en dos anys es puguin consolidar 35 llocs de treball directes més un nombre “important” de llocs induïts. Entre les determinacions que els van fer decidir per crear la nova societat al Ripollès hi ha un sòl industrial “assequible” que permetria afrontar un futur creixement i la proximitat a un centre de formació.

Per ara, el seu producte estrella és el robot Aquiles per desactivar explosius, transportar paquets perillosos, treballar en ambients tòxics o actuar com a intermediari en operacions amb ostatges, entre altres usos. Les seves dimensions reduïdes li permeten fer missions en avions, autobusos o passadissos estrets.

Més enllà de la seguretat, l'altre gran línia de l'empresa és la investigació en robòtica mèdica. Gràcies a un acord amb la Fundació Guttman, Laboratoris Esteve i diferents hospitals de referència es treballa en projectes de robòtica per la rehabilitació de persones amb problemes de mobilitat.